PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.08.2020
tekst
tekst

EU

EU IZBORI Na birališta danas izlaze Česi i Irci

Foto: Hina

Foto: Hina

Ostale zemlje na izbore izlaze u nedjelju.

Br. pregleda: 1787

Autor: Hina

Građani Češke i Irske glasuju u petak na izborima za Europski parlament, pošto su dan ranije to učinili birači u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. Četverodnevnom glasanjem u 28 zemalja članica počinje novi politički ciklus u Uniji u kojemu će se izabrati i novi čelnici europskih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog odlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra. 

Velika Britanija i Nizozemska glasale su u četvrtak, no većina od 28 članica na glasanje će u nedjelju. Više od 400 milijuna glasača sudjelovat će na izborima. Češki glasači mogu glasati u petak i subotu, dok će se irska glasačka mjesta zatvoriti u petak navečer. Glavno je pitanje hoće li europska zakonodavna tijela, kojima su dugo dominirale stranke lijevog i desnog centra, biti paralizirane izbornim uspjehom skupina koje su na marginama političke sfere Europe

Novi će parlament biti vrlo bitan u odabiru novih članova Europske komisije prije nego li započnu s normalnim radom i raspravama o novih inicijativama i glasanju o ključnim problemima, poput budućeg europskog budžeta. Populističke stranke diljem Unije provode kampanje kako bi nanovo izgradile EU na svoj način, a njihove brojke u Parlamentu mogle bi porasti nakon izbora.  

Još jedna briga je odaziv glasačkog tijela. Postotak glasača uobičajeno je manji od izlaska na lokalne ili parlamentarne izbore u svakoj od članica, a upravo mali odaziv mogao bi manjim marginalnim strankama pojačati utjecaj. U slučaju Češke, odaziv je 2014. godine bio 18 posto, u Irskoj je radi usporedbe bio 52 posto.

Irski odaziv mogao bi biti i još veći zbog ovogodišnjeg referenduma koji se održava u isto vrijeme, a gdje Irci glasaju o liberalizaciji zakona u razvodu braka. Potencijalno iznenađenje u Češkoj mogla bi biti Piratska stranka koja stoji vrlo dobro u anketama.

24.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.