PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

14.08.2020
tekst
tekst

EU

FRANCUSKI PREDSJEDNIK POTVRDIO Notre-Dam će se obnoviti u roku pet godina

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Opustošena u požaru.

Br. pregleda: 2407

Autor: CroExpress/Hina

Francuski predsjednik
Emmanuel Macron ustvrdio je u petak kako je moguće u roku od 5 godina obnoviti katedralu Notre Dame u Parizu, opustošenu u požaru 15. travnja, bez kompromisa glede kvalitete, odgovarajući na sumnje više stručnjaka. 

'Petogodišnji rok obnove je moguć bez ugrožavanja kvalitete materijala i procesa', ocijenio je francuski predsjednik u govoru u počast dobitnika Pritzkerove nagrade 2019. Japanca Arata Isozakiena pred stotinjak arhitekata iz cijelog svijeta. 

'Mnoge brinu radovi u tako zgusnutom rasporedu', priznao je aludirajući na polemiku izazvanu njegovom željom da se brzo krene s radovima.

'Svjesno preuzimam odgovornost za taj zgusnuti raspored koji se ne temelji ni na kakvoj detaljnoj i stručnoj analizi', dodao je Macron. 

'Moramo napraviti inventivnu rekonstrukciju nadahnutu onim što je učinio Violett-Le-Duc, koji je u XIX. stoljeću izgradio šiljasti zvonik i izbjegao svaki spor starog i modernog i smjelo odabrao spoj tradicije i modernog', istaknuo je. Deset dobitnika nagrade Pritzker su došli u Elizejsku palaču prije velike svećane dodjele nagrade u Versaillesu.

25.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.