Autor: CroExpress
Na popularnoj Facebook stranici Statističar objavljen je graf o poreznim opterećenjima, s podacima do 2018. godine. Prema njemu, Hrvatska je imala strelovit uzlet poreznog opterećenja od 2011. godine, najveći među svim zemljama srednje Europe. 
U istom razdoblju Hrvatska je imala najslabiji rast BDP-a po glavi stanovnika, za razliku od Rumunjske, koja ide u suprotnom smjeru. Porezno opterećenje, odnosno prihodi opće države, u Hrvatskoj se približavaju 50% ukupnog BDP-a, piše Telegram
Usporedbe radi, u Rumunjskoj iznosi 32 posto, a Litvi nešto ispod 35 posto. Na pregolemu ulogu države u hrvatskom gospodarstvu upozorio je i ekonomist Velimir Šonje. 
‘Opća država koja sada na valu EU fondova grabi prema ugrizu od 50% BDP-a, što je nezabilježeno za državu na ovoj razini razvoja‘, napisao je na svom portalu.  
‘Sve je dodatno praćeno dubokim ugrizom u korporativni sektor u kojem posluje oko 1500 poduzeća u kojima država ima većinski ili manjinski vlasnički udjel s oko 165 tisuća zaposlenih‘, piše Šonje.

Datum objave: 17.06.2019.