Autor: CroExpress
Nakon što je belgijski Le Soir u tekstu o mogućim kandidatima za čelo Europske komisije spomenuo hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, ovu je temu ponovno aktualizirao Politico. 
Naime, i oni u svom tekstu donose njihova imena kao potencijalnih kandidata za ovu poziciju.  
‘Bivši diplomat i bivši član Europskog parlamenta, Plenković se smatra umjerenim unutar svoje stranke HDZ i jedna od ključnih osoba koja je pomogla Hrvatskoj na njezinu putu ka članstvu u EU 2013. godine. Smatra se bliskim moćnom tajniku Komisije – General Selmayr. Znak koliko je on u EPP-u vrlo poželjan došao je u svibnju, kada je Merkel posjetila Zagreb što je bio njezin jedini izborni skup izvan Njemačke‘, piše o premijeru Plenkoviću Politico. 
Službeno, on nije zainteresiran, nastavljaju dalje u tekstu. 
‘Moj posao je biti premijer Hrvatske, rekao je prošlog mjeseca za Politico, iako su mnogi tu izjavu uzeli s malo soli. Njegova zemlja nije niti članica euro zone niti schengenske zone. Dajući mu glavno mjesto u Bruxellesu, Komisija će duboko uroniti u nepoznati svijet balkanske politike‘, zaključuju u tekstu o hrvatskom premijeru.  
Osvrćući se na Kolindu Grabar-Kitarović kao moguću kandidatkinju za ovu poziciju, Politico piše: 
‘Njezinim imenovanjem pridonijelo bi se ravnopravnosti spolova i geografskoj ravnotežu na najvišim poslovima EU-a. Bivša diplomatkinja i bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, također je odigrala ključnu ulogu u pristupanju Hrvatske EU, a bila je i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.’ 
‘Grabar-Kitarović suočava se s istim nedostacima kao i Plenković, u smislu da se njezina zemlja ne nalazi u eurozoni ili u schengenskom području. Njena uloga šefa države manje je praktična nego Plenkovićeva. (Plenković je, primjerice, onaj koji sudjeluje na summitu EU-a.) Također se smatra da je ona privlačnija desnoj strani HDZ-ove stranke, što bi otežalo formiranje široke koalicije u Europskom parlamentu koja bi je podržala‘, zaključuje Politico u tekstu o 9 mogućih kandidata za čelo Europske komisije.

Datum objave: 25.06.2019.