Autor: CroExpress/Hina

Srbijanska premijerka Ana Brnabić rekla je u nedjelju kako je u Hrvatskoj na djelu revizija povijesti koja je zastrašujuća za Srbiju, regiju i cijelu Europu, a najnoviju srbijansku provokaciju sa slanjem vojnika s odorama na obilježavanje jasenovačkih srpskih žrtava ocijenila je legitimnim ponašanjem.
‘Ta revizija povijesti koja se dešava u Hrvatskoj je zastrašujuća i ne samo za Srbiju i regiju već za cijelu Europu, i to je problem koji nadilazi Srbiju, to je problem EU‘, rekla je Brnabić za TV N1, prenosi agencija Tanjug.

Kazala je kako je sve više incidenata u Hrvatskoj, napada na, kako je rekla, malo preostalih Srba. U najnovijem incidentu kada je hrvatska policija u subotu zabranila ulazak u Hrvatsku izaslanstvu srbijanske vojske koje je nenajavljeno i s odorama namjeravalo odati počast Srbima ubijenim u ustaškom logoru u Jasenovcu Brnabić ne vidi ništa problematično.  ‘To ne doprinosi odnosima, šta god Srbija uradi, Hrvatska na to gleda kao na provokaciju. Legitimno je da pošalješ izaslanstvo da oda počast žrtvama na jednom od najvećih stratišta Srba, Židova i Roma na cijelom teritoriju Europe’, rekla je Brnabić, navodi Tanjug. Hrvatski državni vrh ocijenio je, međutim, slučaj kao srbijansku provokaciju i pokušaj izazivanja incidenata. Iz ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović priopćeno je u subotu da ‘pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike’.

Premijer Andrej Plenković je u subotu osudio tu provokaciju Srbije koju je spriječila hrvatska policija na graničnom prijelazu Bajakovo zabranivši ulazak u Hrvatsku 11 pripadnika vojske Srbije.  ‘Riječ je o pokušaju dolaska u Republiku Hrvatsku, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog, kako bi u odorama vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ je o pokušaju koji nije očito imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti s respektom prema žrtvama i pijetetom, već s očito namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta’, rekao je Plenković u izjavi u Banskim dvorima.

Ministar obrane Damir Krstičević je u nedjelju oštro poručio srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i ministru obrane Aleksandru Vulinu aludirajući na velikosrpsku agresiju na Hrvatsku kako moraju razumjeti da ‘ovo više nije ’91 i da vojnici mogu ulaziti u Hrvatsku kad žele’.

Srbijanska premijerka Brnabić je za N1 ocijenila i kako se cijela predsjednička izborna kampanja ‘zasniva na Srbiji i tko može biti veći nacionalist u negativnom smislu riječi’. Dodala je kako drži da dok u Hrvatskoj traje ‘ne vidim da su otvoreni za razgovor i poruke koje vode ka normalizaciji odnosa’.

Datum objave: 09.09.2019.