Evakuacija stanovnika iz Mariupolja, strateške luke na jugoistoku Ukrajine okružene ruskim snagama, odgođena je zbog ruskog kršenja prekida vatre, objavila je tamošnja gradska uprava.

Civili koji su trebali krenuti iz grada vratili su se u skloništa.  “U tijeku su pregovori s Rusima o uspostavi čvrstog prekida vatre i uspostavi sigurnog humanitarnog koridora”.

Rusija je najavila prekid vatre u subotu ujutro radi evakuacije civila iz dva grada na sjeveroistoku zemlje, Mariupolja i Volnovahe.

Koridor za evakuaciju civila trebao je voditi prema ukrajinskom gradu Zaporižju, smještenom oko 220 kilometara prema sjeverozapadu.  

Kao podrška i izraz solidarnosti s ukrajinskim narodom zbog agresije Rusije na tu zemlju, u Zagrebu je na glavnom gradskom trgu uz nazočnost nekoliko stotina građana počeo skup u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i Zajednice Ukrajinaca Grada Zagreba.

Na skupu bi trebao govoriti ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič i bivši saborski zastupnik Borislav Graljuk, a u ime Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Na ogradi ispred pozornice na Trgu bana Jelačića na ukrajinskoj nacionalnoj zastavi stoji poruka “I stand with Ukraine”, “#stoprussianagression”, a na razglas se puštaju pjesme ukrajinskih bendova.

Više je građana koji su došli izraziti potporu toj napadnutoj zemlji došlu na Trg ogrnuto ili noseći ukrajinske te hrvatske nacionalne zastave.

Neki od njih nose transparente ispisane na hrvatskome, ukrajinskome te engleskom jeziku, na kojima, među ostalim, piše “Slava herojima Ukrajine” i “Slava Ukrajini”, “Pomognimo Ukrajini”, “Help Ukraine to save Europe, estabilsh no fly zone!”, “Stop the war in Ukraine!”, “Pray for Ukraine”, “Stop Putin, stop war”, “Stop the war, save Europe”, “Ukrajina je srce Europe”.

Okupljenima je dijeljen i letak ispisan na hrvatskome i engleskom jeziku na kojem piše – Želimo slobodu! Pomozite nam u ostvarenju sna o našoj slobodi. Rusija upravo zvjerski bombardira naše gradove. Putin poriče i osporava postojanje ukrajinske nacije, mi samo želimo slobodi i živjeti kao slobodni ljudi. Molimo vas podržite Ukrajinu i naš narod.

Najavljujući skup u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak u srijedu je pozvao i čelnike drugih gradova i županija da se pridruže potpori Ukrajini sa svojim skupovima te će se oni održati u nekoliko gradova – Splitu, Vukovaru, Rijeci i Puli.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.03.2022.