Autor: Hina/CroExpress

Zbog nadiranja rijeke Drave, danas poslijepodne evakuirano je 80-ak mještana romskog naselja Autoput nedaleko Drnja u Koprivničko-križevačkoj županiji, koji su nakon napuštanja domova smješteni u mjesnoj školi.
Mještani Drnja u očekivanju su vodenog vala koji bi trebao stići tijekom noći. On bi trebao dodatno podići razinu Drave, koja je već potopila brojna dvorišta na rubnim dijelovima tog mjesta. Zbog poplave prekinut je i promet na nekoliko lokalnih prometnica u mjestima uz Dravu.

Na terenu su angažirane sve mjerodavne službe.

Opća opasnost u Žažini

Nešto prije 17 sati stanovnike Žažine, naselja na lekeničkom području, sirena za opću opasnost pozvala je na postavljanje vreća s pijeskom na kruni nasipa Kupe.
S obzirom na to da je vodostaj dva centimetra viši od onoga u veljači, potrebno je postaviti još jedan red vreća. Također je uspostavljeno cjelonoćno dežurstvo uz nasipe. Iako vodotoci na području Sisačko-moslavačke županije rastu, stanje je pod nadzorom, a stručnjaci najavljuju najviši vodeni val Save i Kupe noćas i sutra

Zahvaljujući zajedničkom angažmanju mještana u ugroženim naseljima i vojske, nasipi na najkritičnijim mjestima su sanirani.

Veća opasnost prijeti od Save, čiji se najviši vodeni val očekuje sutra. Vodostaj kod Crnca dosegnuo je u 15 sati 168 centimetara i lagano raste. Zbog punjenja retencije Lonjskog polja, voda je poplavila državnu cestu Sisak-Popovača, na kojoj je promet od danas prekinut. Kritično bi moglo biti na jasenovačkom području, gdje od danas na podizanju zečjih nasipa radi i 130 pripadnika Hrvatske vojske.

Vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice opada oko dva centimetra na sat pa je opasnost uglavnom prošla. Ipak, državna cesta prema Dvoru još je pod vodom pa se njome ne prometuje.

I vodostaj Ilove, koja je ugrozila nekoliko obiteljskih kuća u moslavačkom mjestu Ilovi, znatno opada pa je opasnost prošla.
Međimurci se opiru
Međumirci se i dalje uspješno odupiru povijesno najvišem vodostaju rijeke Mure, od čijeg je vodenog vala, nakon Murskog Središća, večeras uspješno obranjen Goričan pa je, prema riječima zamjenika međimurskog župana Zorana Vidovića, situacija na tom području stabilna i pod kontrolom.
Vrhunac vodenog vala stigao je do Domašinca i Goričana oko 18 sati gdje je, uz zečje nasipe i 25000 vreća pijeska postavljenih na kritičnim točkama, te zahvaljujući angažmanu dobrovoljnih vatrogasca iz cijelog Međimurja i samih mještana, taj dio Međimurske županije uspješno obranjen od nadiruće Mure.

‘Najkritičnije je bilo na nasipima potoka Trnave, no pad razine Mure konačno je omogućio otjecanje vode iz potoka i najgora strahovanja nisu se ostvarila. Situacija će se pratiti tijekom noći, a na terenu su sve potrebne službe kao i građani’, izjavio je Vidović za Hinu.

Međimurcima je ostalo još obraniti Kotoribu, do koje će vodeni val stići u ranim jutarnjim satima.

U 20 sati vodostaj Mure kod Murskog Središća je iznosio 514 centimetara, a u Goričanu 546 centimetara. I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava.

Datum objave: 15.09.2014.