Trudnoća je sigurno jedan predivan period kad znate da ćete na svijet donijeti najveće blago, vaše dijete. Da bi sve prošlo u redu, u Njemačkoj ćete sigurno biti zaštićeni. Zato ću danas pričati o Mutterschutzu, piše Darko Jukić na svom blogu “Projekt Njemačka”.

Što je porodiljni dopust (Mutterschutz) u Njemačkoj?

Svatko tko je u Njemačkoj zaposlen ima pravo da mu u trudnoći bude olakšano, to jest da ne mora raditi. Zakonsko pravo pokriva vam sveukupno 14 tjedana, od kojih je 6 tjedana prije poroda i 8 tjedana nakon poroda. 

 Možeš produžiti svoj porodiljni dopust u slučaju prijevremenog poroda, poroda carskim rezom, ako nosiš blizance ili više djece u jednoj trudnoći, te ako je dijete rođeno s nekakvim poteškoćama. 

Ako ipak želite raditi do samog poroda, zakonski imate pravo na to. U tom slučaju o tome morate  obavijestiti svoga poslodavca, jer se mora držati određenih pravila propisanih zakonom o kojima pišem dolje.

8 tjedana nakon poroda je obaveza svake majke da ostane na porodiljnom dopustu (Mutterschutz). 

Tko ostvaruje pravo porodiljnog dopusta (Mutterschutz) u Njemačkoj?

Svaka žena koja je trudna ili doji može iskoristiti porodiljni dopust ukoliko radi u Njemačkoj, (ili ako radi negdje drugdje ali pod njemačkim ugovorom – na primjer pogranični radnici u Švicarsku ili Luksemburg)

A žene koje isto imaju pravo na porodiljni dopust su: domaćice, samozaposlene žene, majke posvojiteljice.

Može li se dobiti otkaz u trudnoći?

U Njemačkoj vas zakon (Kündigungsschutz) štiti od otkaza od trenutka kada ostanete trudni do četiri mjeseca nakon rođenja djeteta.

U slučaju da se prijavite za roditeljski dopust (Elternzeit) tada se zaštita od otkaza može produžiti.

Ovaj zakon se primjenjuje samo ako ste poslodavca obavijestiti o trudnoći, ako ste već rodili ili ste imali spontani pobačaj.

Iako postoje neki slučajevi gdje poslodavac ima pravo dati vam otkaz u Njemačkoj, oni su jako rijetki: 

Ti slučajevi vrijede samo ako tvrtka nije financijski likvidna (pred stečajem), ako tvrtka određene odjele zatvara, ako si ne može priuštiti nastavak rada bez odgovarajuće zamjene i ako ste grubo prekršili radni odnos (detaljnije o otkazu u Njemačkoj pišem ovdje).

Uzmite u obzir da vam poslodavac može uručiti u ovom slučaju otkaz jedino ako prije toga preda zahtjev za otkaz uredu za obitelj u vašoj pokrajini.

Ovdje vam se nalazi link za taj Državni ured: Bundesministerium für Famillie, Senioren, Frauen und Jugend.

Kako se štite majke u trudnoći na poslu? 

Zakon o zaštiti majčinstva štiti majke od obavljanja zadataka na poslu koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za majku I/ili dijete. 

Ako ste trudni ili ste dojilja, ovo su neke pravila kojih se vaš poslodavac mora držati prema Zakonu o zaštiti majčinstva:

Propisano radno vrijeme 

Ne smijete raditi nedjeljama i blagdanima, osim ako sami niste pristali na to. Ukoliko radite, tada morate imati minimalno 11 sati razmaka između radnih smjena, te dodatni slobodan dan kao kompenzaciju da se odmorite 

Ako trebate raditi između 20 i 22 sata morate se izričito složiti s tim, a vaš poslodavac mora dobiti dozvolu od nadležnog nadzornog tijela.

Ne smijete raditi između 22 i 6 sati, dakle nema noćnih smjena. 

Nije vam dozvoljen prekovremeni rad.

Ako ste mlađi od 18 godina, ne možete raditi više od 8 sati dnevno I ne više od 80 sati u dva uzastopna tjedna.

Ako ste stariji od 18 godina, ne možete raditi više od 8.5 sati dnevno I ne više od 90 sati u dva uzastopna tjedna.

Kontrolirano radno okruženje

Poslodavac vam mora osigurati zdravo i sigurno radno okruženje.

Ne možete izvršavati fizički teške i zahtjevne zadatke; to podrazumijeva bilo koji posao gdje učestalo ili povremeno morate podizati ili premještati terete teže od 5 kilograma bez mehaničke pomoći.

Ne možete raditi s materijalima, tvarima, plinovima ili ekstremnim elementima koji bi mogli ugroziti vašu trudnoću.

Možda nećete obavljati poslove koji zahtijevaju često istezanje, savijanje ili čučanje.

Možda nećete raditi sa strojevima koji uzrokuju umor u nogama.

Možda nećete raditi od 6. mjeseca trudnoće nadalje ako morate stalno stajati na nogama.

Sve ove smjernice su vaše zakonsko pravo, stoga ne dajte da vas poslodavac iskorištava. Ako poslodavac misli da vas može iskoristiti samo zato što možda ne znate baš najbolje njemački jezik, mora biti svjestan da itekako dobro znate zakone što se zaštite majke tiče. Može se dogoditi da ćete zatrebati pravnu pomoć ako vas se prava prekrše, stoga je dobro biti osigurana u tom slučaju. 

Povlastice tijekom njege djeteta u Njemačkoj

Dojenje ima jako veliku ulogu u razvoju djeteta. Zakon o zaštiti majčinstva stremi tome da dozvoli majkama koliko god im je potrebno vremena u periodu dojenja novorođenčeta. 

Ako se vraćate na posao, a još uvijek dojite svoje dijete, poslodavac vam je dužan omogućiti pauze za dojenje sve dok dijete ne napuni godinu dana. 

Imate pravo iskoristiti dvije 30-o minutne pauze ili jednu pauzu za dojenje u trajanju od sat vremena u radnom danu (ovaj zakon teoretski je dobar, ali zato bi trebali imati vrtić kraj radnog mjesta gdje možete doći po dijete i dojiti ga)

 Ukoliko radite više od 8 sati dnevno bez pauze od 2 sata, imate pravo zatražiti dvije pauze za dojenje u trajanju od po 45 minuta. Ako ne možete dojiti dijete u blizini radnog mjesta, možete zatražiti pauzu od 90 minuta (ako u tom roku možete stići do djeteta, onda je to pametno iskoristiti)

Te pauze ne morate nadoknađivati. Također, to se ne bi smjelo odraziti na vašoj plaći, te se te pauze ne bi smjele brojati kao pauze za topli obrok. Ovo dobro zapamtite kada vam se budu računali radni sati, ta pauza računa se kao sasvim normalan rad!

Pauze za dojenje se također odnose i na žene koje rade honorarno.

Mutterschaftsgeld u Njemačkoj

 Vaš porodiljni dopust ne bi trebao utjecati na vašu plaću. Poslodavac vam je dužan isplatiti ono što se naziva plaćom za zaštitu majčinstva (Mutterschutzlohn). Za to se najranije možete prijaviti sedam tjedana prije termina za porod. 

Plaća koju ćete primati visoka je kao prosječna bruto plaća prije početka trudnoće. Taj prosjek računa vam se prema 3 zadnje mjeseca što ste radili. 

Novac koji primate za vrijeme porodiljnog dopusta se I dalje smatra normalnom plaćom, stoga novac koji dobivate poslodavac računa iz neto primanja, jer on svakako pokriva ostala davanja. 

Tu vrstu naknade plaća vaše zdravstveno osiguranje skupa sa vašim poslodavcem. 6 tjedana prije poroda dobivate novac na mjesečnoj razini. Postoji mogućnost da novac 8 tjedana nakon primite odjednom, ali o tome morate vidjeti sa vašim zdravstvenim osiguranjem.

Kao dodatak možete se prijaviti i za roditeljski doplatak (Elterngeld) i dječji doplatak (Kindergeld), što su vladine subvencije za mlade obitelji. 

Kada obavijestiti svoga poslodavca o trudnoći u Njemačkoj?

To apsolutno ovisi o vama, ali imajte na umu da su prva tri mjeseca trudnoće rizična.

Većina žena u Njemačkoj obavještava svog poslodavca o trudnoći nakon što uspješno prođu prva tri mjeseca. 

Možete li otići na porodiljni dopust tijekom probnog rada?

Ako imate ugovor o radu na neodređeno vrijeme, tada možete otići na porodiljni dopust i poslodavac ne može koristiti prav na otkaz bez razloga, zato što ste zaštićeni. 

Ponovimo još jednom zakon 

Dakle, zakon o zaštiti majčinstva glasi: 

“Obavijest o prekidu ženi nije dopuštena tijekom trudnoće, do četiri mjeseca nakon pobačaja, nakon dvanaestog tjedna trudnoće i do kraja njezinog zaštitnog razdoblja nakon poroda, ali najmanje do četiri mjeseca nakon poroda.” – ako vam treba izvor, ovdje vam je: §17 Mutterschutzgesetz .

Otkaz na poslu ako poslodavac nije znao za trudnoću

Ako kojim slučajem niste obavijestili vašeg poslodavca da ste trudni, a dobili ste pismeni otkaz, imate rok 2 tjedna da vašem poslodavcu javite da ste trudni. Ako to ne napravite u propisanom periodu, ne možete se više žaliti na otkaz, i on postaje važeći.

Postoji situacija kada jednostavno taj rok ne možete stići, na primjer imate komplikacije u trudnoći ili za trudnoću uopće niste ni znali u tom periodu. Tada možete naknadno javiti vašem poslodavcu i u tom slučaju imate vaše pravo da zadržite posao. 

Otkaz na poslu iako je poslodavac znao za trudnoću?

Ako vam poslodavac da otkaz na poslu iako je znao za trudnoću, i pritom nije tražio dopuštenje nadležnog ureda, taj otkaz smatra se nevažećim.

Pazite se ovoga, jer ako vi u roku 3 tjedna ne podnesete zahtjev za zaštitu od otkaza na Arbeitsgericht, otkaz će vam po isteku tog perioda biti važeći. 

Ova 3 tjedna bitna su u bilo kojem otkazu (ovdje je zakon), a ako ne znate kojem tijelu se obratiti, najbolje vam je imati spremnu pravnu pomoć. Računajte da za korištenje pravno pomoći bitno je imati pravno osiguranje, i to minimalno 3 mjeseca prije nego možete odvjetnika koristiti.

Bez osiguranja troškovi će vam biti toliko veliki da su skoro i neisplativi. 


Autor: CroExpress Datum objave: 22.02.2021.