Srbin uhićen u ponedjeljak u Grčkoj za kojim je Hrvatska raspisala Europski uhidbeni nalog zbog teškog ratnog zločina je 59-godišnji Jovan Cvetić, za kojim su hrvatske vlasti dugo tragale jer se sumnja da je počinio jedan od najmonstruoznijih zločina u Domovinskom ratu.

Cvetića se konkretno kao 11-okrivljenog tereti da je ubijao civile, te minirao kuće i crkve u Voćinu i Humu između 19. kolovoza i 14. prosinca 1991.

Službeno je, piše Jutarnji.hr, optužen za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

Cvetić je rođen 25. svibnja 1963. u Virovitici, posljednje prebivalište imao je u Donjim Meljanima, a po zanimanju je bio konobar. Navodno ima i srpsko i hrvatsko državljanstvo.

U Voćinu su, podsjetimo, pripadnici zloglasnih paravojnih srpskih postrojbi i Belih orlova izmasakrirali 47 civila i tri branitelja, a na teret im se stavlja i rušenje 500 godina stare crkve u kojoj su držali oružje. Osim monstruoznog ubijanja civila, zloglasne srpske paravojne postrojbe minirale su kuće, pošte, škole… Za ove ratne zločine Haški sud optužio je pravomoćno osuđenog Vojislava Šešelja i tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Grčke vlasti su u ponedjeljak priopćile da je muškarac uhićen nakon što je prešao granicu iz Sjeverne Makedonije na putu prema jednom ljetovalištu na sjeveru Grčke, u koje se zaputio sa suprugom i kćeri.

Bio je unovačen u JNA

Muškarac, čiji identitet Grci nisu objavili, policiji je rekao da je bio unovačen u JNA, ali da nije učinio nikakvo kazneno djelo. Prebačen je u Solun gdje će dati iskaz pred tamošnjim javnim tužiteljem. Tročlano sudsko vijeće zatim će razmotriti zahtjev Hrvatske za izručenjem, a ročište se očekuje sljedeći tjedan.

Stravični zločini u Voćinu dogodili su se nakon što su se srpske paravojne snage počele povlačiti.

Nakon oslobađanja mjesta, tamošnji stanovnici pričali su da su sa Srbima bili u dobrim odnosima i nakon okupacije, no situacija se dramatično pogoršala kada su stigli Beli orlovi koji su počeli terorizirati Hrvate i prisiljavali ih na robovski rad.

Na Županijskom sudu u Zagrebu traje proces koji je obuhvatio 29 pripadnika srpskih paravojnih postrojbi koji su samo u jednoj noći, s 13. na 14. prosinca 1991. prilikom povlačenja iz zapadne Slavonije, ubili 31 osobu: dio mještana je strijeljan, dio zaklan, a njihova tijela nakon ubojstva spaljena. Neke od žrtava do smrti su izudarane čeličnim lancima, nekima su zabodeni čavli u glavu ili su zatučeni sjekirama. Optuženike se tereti i za miniranje i rušenje župne crkve svete Marije Voćinske iz 15. stoljeća.

Prvooptuženi Borivoj Radosavljević u svojoj obrani je krivnju svalio na Borivoja Lukića, komandanta ‘Zvečevskog odreda’, koji je bio je ranije obuhvaćen optužnicom, ali je u međuvremenu preminuo.

Međutim, Rajko Bojčić, drugooptuženi, koji je prema tvrdnjama hrvatskog tužiteljstva bio zapovjednik vojnog štaba u Voćinu, u svojoj je obrani kazao je kako je upravo Radosavljević bio zapovjednik Teritorijalne obrane Podravske Slatine.


Autor: CroExpress Datum objave: 29.06.2022.