Autor: Hina/CroExpress

Organizatori podsjećaju da je od antičke Grčke i Rima preko Dalekog istoka do Kine sol korištena kao valuta, zapisana u jezicima svijeta kao blago sunca i mora. Sol je, kažu, klesala povijest, temeljila civilizacije, kulture i religije, pokretala ratove i određivala podjelu moći.

Za dan festivala pripremljena su cjelodnevna događanja namijenjena svim vrstama posjetitelja – od radionica aromaterapije do nutricionizma na kojima će posjetitelji otkriti sve blagodati soli, njeno korištenje u službi ljepote i njege kože te pravilne primjene u ‘kužini’.

Popodne će svi sudionici moći uživati u čarima i pričama starog Rima, prošetati slanom cestom, okusiti gozbu starih Rimljana koju će spremati Masterchef Dino Galvagno, a komentirati nutricionistica Karmen Matković te otkriti tajnu koja se krije u antičkoj ljepoti i Kleopatrinim kupkama.

Posebnu zabavu osigurat će rimske igre, na kojima će moći sudjelovati svi posjetitelji, a najbolji među najboljima bit će okrunjeni lovorikama. Novost na ovogodišnjem festivalu je između ostalog i ručno pakiranje soli za sve posjetitelje, koji dio bijelog ninskog zlata požele odnijeti sa sobom. Naime, u solani Nin se sol bere i pakira ručno, od davnina, a posjetitelji će tako imati priliku iskusiti stoljećima staru tradiciju.

Ninski Cvijet soli

Nin je osim po Festivalu soli, poznat i po Cvijetu soli, ‘vrhuncu kreacije prirode i truda čovjeka’. Kada nastupe idealni vremenski uvjeti, sunčeva energija prelijeva se u delikatne piramidalne kristaliće, koji se poput tankog sloja cvjetnih latica protežu na površini morskih bazena te se ručno ubiru.

Riječ je o najkvalitetnijoj vrsti ekološki neprerađene soli, prirodnom izvoru značajnih biominerala; razlikuje se od klasične konzumne kamene ili morske soli, obiluje kalcijem i anitoksidativnim magnezijem, a sadrži i kalij te prirodni jod morskih algi.

Zbog istančanog okusa i rijetkosti, Cvijet soli ne koristi se u pripremi namirnica već se nježnim soljenjem dodaje gotovim jelima kao završni kreator osnovnog okusa hrane. Upravo zbog potrebe umjerenog doziranja, koja se poklapa sa svjetskim zdravstvenim preporukama, Cvijet soli idealna je zamjena za običnu kuhinjsku sol i neizostavni dio raznolike, umjerene i uravnotežene prehrane, ističu ninski majstori soli.

Datum objave: 04.08.2014.