Autor: Z.S./Idemo u Australiju i Novi Zeland

Filip Tončić ostvario je svoj cilj – pronašao je posao na Novom Zelandu. U Facebook grupi ‘Idemo u Australiju i Novi Zeland’ detaljno je opisao cijeli proces.

Evo da i ja napokon napišem što sam sve i kako prošao do ostvarenja sna i odlaska na Novi Zeland. Naravno, kao i svi ovdje, počelo je tako da nisam vidio nikakve budućnosti u Hrvatskoj i odlučio iseliti. Odluka je pala na Australiju ili Novi Zeland. Pošto nisam imao nikakvu struku i oduvijek sam želio zavarivati, odlučio sam se na tečaj za zavarivača pošto je to traženo u obje zemlje. Da skratim, čekao sam tri godine da nakupim iskustvo u struci i u te tri godine odlučio da ipak NZ bude krajnji cilj.

Naoružan potrebnom strukom i iskustvom pala je odluka da ću unajmiti agenciju da mi nađe posao i posreduje oko svega vezano za vizu i odlazak u NZ. Uz pomoć članova ove grupe došao sam do jedne agencije i odlučio njima poslati CV. Nakon par dana su se javili i rekli da mi mogu naći posao i tako je počela moja/njihova potraga za poslom. Nakon nekoliko Skype razgovora za posao i nakon godine dana, našli smo poslodavca koji me voljan zaposliti.

Kada se nađe poslodavac, dobivanje vize je samo formalnost, prilično jednostavno, ali košta i traje. Ovaj način je možda malo skuplji, ali isključuje rizik odlaska preko turističke vize i traženja posla na crno koji na kraju može koštati mnogo više nego način na koji sam se ja odlučio. Mnogo je agencija koje se bave traženjem posla za imigrante offshore, ali pošto su neki članovi išli isto preko agencije, prihvatio sam njihove preporuke i odlučio se za agenciju. Kod njih je veliki plus taj da apsolutno ništa ne plaćate unaprijed već isključivo kod nekog pomaka u samom procesu, npr. pronalazak poslodavca, odobrenje vize i dolazak na NZ. Znači cijela usluga se plaća u 3 rate, kako sam i naveo. U mom slučaju, konkretno, prošla je godina dana nakon što sam ja njima išta platio i to tek nakon što su mi pronašli poslodavca. Moram napomenuti da ova agencija ne traži poslove preko oglasa nego isključivo preko preporuka tvrtki sa kojima su radili ili tvrtki koje se njima jave da trebaju toga i toga. Znači nikakav Trade me ili Seek.

E sada, ono što sve zanima, a to je cijena svega toga.

‘Ajmo redom:

– usluge agenciji za pronalazak posla i posredovanje oko vize: 3600 USD
– obavezan liječnički pregled kod panel doktora: 2300 kn
– prijevod svih dokumenata na engleski kod službenog sudskog tumača: na sreću, meni je ovo prijatelj obavio pa ne znam koja je tržišna cijena, ali sam naknadno trebao jedan list prevesti (affidavit izjava) i to me koštalo 250 kn
– avionska karta za jedan smjer: 8400kn (jedan smjer jedino ako vam piše u vizi da možete kupiti jednosmjernu kartu)
– i razno razne sitnice: ne znam koliko

Sveukupno bi bilo oko 35.000 kn plus džeparac za tamo do prve plaće, mene je na kraju koštalo oko 50.000 kn. Cifra nije mala, ali to je cijena odlaska. Tko želi će štedjeti i omogućiti si, a tko ne…

Vezano za usluge agencije, u to je uključeno sljedeće:

– sama usluga pronalaska posla i posredovanja oko vize,
– cijena vize i bankarske usluge transakcije novca,
– mjesec dana smještaja koji oni osiguraju – jer ako dođete u NZ bez osiguranog smještaja, morat ćete odsjesti u motelu/hotelu/hostelu koji nisu jeftini, a razlog je taj da vam rijetko tko iznajmljuje bez velikog depozita (cca 1000 NZD) i opširnih preporuka prijašnjih stanodavaca.

Datum objave: 15.09.2014.