„Šesti autobus“ Eduarda Galića, prvi hrvatski film o Domovinskom ratu čiji je scenarij nadahnut istinitim događajima vezanima uz pad Vukovara, imao je najbolje ovogodišnje otvaranje domaćeg filma.

Prvi vikend prikazivanja od prošlotjedne premijere pogledalo ga je impresivnih 18.141 gledatelja što je ujedno četvrto najbolje otvaranje hrvatskog filma svih vremena, priopćeno je.

Autori, redatelj filma Eduard Galić te producent  i scenarist Dominik Galić rekli su kako su zadovoljni rezultatima te “predivne hrvatske filmske priče koja počinje pisati svoja daljnja poglavlja.” 

Zahvalili su gledateljima koji su u protekla četiri dana pogledali film, kao i na svim divnim komentarima koji su im motivacija za nastavak, te na želji da priču o Vukovaru čuje što više ljudi i da ju zajedno šire i dalje.

Riječ je o potresnoj drami o padu Vukovara koja svoje uporište ima u istinitoj priči o tzv. šestom autobusu kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz Vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon više od 30 godina. 

Film se temelji na izvorima prikupljanim više od 10 godina kao i na beogradskim transkriptima sa suđenja za zločine na Ovčari koji su integralni dio scenarija prilagođen filmu.

Marko Petrić je utjelovio glavni muški lik branitelja Josipa, Zala Djuric tumači lik Olivije, tu su još Rade Vulin, Živka Anočić, Pavle Matuško, Ozren Grabarić, Arnaud Humbert, Goran Vrbanić, Josip Anković, Ivica Lučić, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžpvić, Toni Gojanovic, Dušan Kovačević, Matija Prskalo, Aleksandra Balmazović, Alban Ukay, Radoslav Milenković te Borko Perić. 

“Upravo je ovakva miješana hrvatsko regionalna ekipa ono što filmu daje dodatnu vrijednost, emotivno ga čineći još snažnijim, a pojedine njegove scene daleko upečatljivijim i dubljim”, ističe se.

Film, u distribuciji Duplicata i produkciji MissArt-a,  može se pogledati u više od 55 kina diljem Hrvatske.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 21.11.2022.