Strani putnici koji nisu cijepljeni protiv covida-19, čak i s negativnim testom, od utorka više neće moći ući u Finsku, objavila je vlada predstavljajući mjere za suzbijanje varijante omikrona.

Ulazak u zemlju će biti moguć samo za strane putnike s negativnim testom na covid-19, i one koji mogu dokazati da su u potpunosti cijepljeni ili da su preboljeli zarazu, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova nakon sastanka vlade.

Glasnogovornik pogranične službe potvrdio je agenciji France presse da će necijepljeni stranci biti odbijeni, osim mlađih od 16 godina ili onih koji su na popisu izuzetaka.

“Bez obzira na podrijetlo stranog državljana, svi moraju pokazati potvrdu o cijepljenju i negativan test koji nije stariji od 48 sati”, rekao je Tomi Kivenjuuri, predstavnik finske granične straže.

I na građane Europske unije odnosi se mjera koja je stupila na snagu u 14 sati, a primjenjuje se na osobe rođene prije 2006. 

Iznimke predstavljaju zdravstveno i osoblje koje osigurava transport, ozbiljni obiteljski razlozi ili osobe kojima je nužna humanitarna pomoć, kao i poneki stanovnici pograničnih područja Švedske i Norveške.

Finska je najavila prošlog tjedna da će od 28. prosinca zahtijevati negativan test od svih putnika, i od državljana EU i cijepljenih putnika, kako bi zaustavila porast broja slučajeva covid a-19 povezanih s omikron varijantom.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 28.12.2021.