Kolo Slavuj, folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata, s ponosom je proslavilo 50 godina uspješnog djelovanja svečanim koncertom “Oganj gori” u Volkstheateru u Beču ove nedjelje.

Ova značajna obljetnica privukla je mnogobrojne ljubitelje folklora, članove zajednice i predstavnike Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Kolo Slavuj osnovano je 1971. godine, a od tada je neumorno njegovalo i promicalo bogatstvo kulturne baštine gradišćanskih Hrvata. Njihova predanost tradiciji i strast prema folklornom izričaju rezultirali su pola stoljeća uspješnog djelovanja, a jubilarna proslava bila je prilika da se prisjetimo njihovih najvećih postignuća.

Središnji dio proslave bio je svečani koncert “Oganj gori”, koji je okupio talentirane plesače, glazbenike i pjevače ansambla. Program je posebno bio posvećen etnokoreološkom djelovanju dr. Ivana Ivančana, istaknutog stručnjaka u području folklorne umjetnosti. Publika je imala priliku uživati u izvedbama šest Ivančanovih koreografija, koje su bile postavljene specifično za Kolo Slavuj.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, što dodatno potvrđuje važnost i podršku koju Kolo Slavuj ima unutar hrvatske dijaspore. Njihovo sudjelovanje dodatno je obogatilo događaj, stvarajući mostove između kulturnih zajednica te jačajući povezanost Hrvata diljem svijeta.

Kolo Slavuj i dalje ostaje ponosni čuvar kulturne baštine gradišćanskih Hrvata te nastavlja svoju misiju očuvanja i promicanja tradicije kroz ples, glazbu i zajedništvo. Svi prisutni na koncertu “Oganj gori” ostali su oduševljeni ovom jubilarnom proslavom koja će ostati zapisana kao još jedan značajan trenutak u povijesti ovog iznimnog folklornog ansambla.

🎊 Bilo nam je veliko zadovoljstvo prisustvovati fulminantnom folklorno-scenskom spektaklu kojim je gradišćanskohrvatski…

Objavljuje Croatian Embassy in AustriaPonedjeljak, 20. studenoga 2023.

Autor: CroExpress Datum objave: 20.11.2023.