Možete li zamisliti da je do druge polovice 19. stoljeća u danas šestom po veličini gradu u Hrvatskoj bilo dozvoljeno graditi samo drvene kuće? Idemo u obilazak Slavonskog Broda, grada koji leži na rijeci Savi na pola puta između Zagreba i Beograda.

Zanimljivosti o Slavonskom Brodu

Što je sve u Brodu najveće? Korzo je površinom najveći trg u Hrvatskoj, brodska tvrđava je najveća tvrđava u Hrvatskoj, a najduže šetalište uz rijeku u cijeloj Hrvatskoj je, pa pogađate… U Slavonskom Brodu!

Slavonski Brod je vlasnik jedinstvene ulice u kojoj se oko 80 splavi nižu jedna za drugom na rijeci Savi. Ime joj je prigodno, Splavarska ulica. Malo uzvodnije se možete uslikati na 3D slici koja je je u vrijeme nastanka 2011. godine bila najveća 3D slika na svijetu. Autor slike je Filip Mrvelj.

Foto: Facebook

Ivana Brlić Mažuranić je u Slavonskom Brodu napisala Priče iz davnine, a u ovom su kraju u novijoj prošlosti otkrivene i prave priče iz davnine. Na arheološkom lokalitetu Galovo pronađeni su materijalni tragovi možda i najstarijeg naselja u Hrvatskoj. Kao i dokazi da je ovaj kraj naseljen 8000 godina!

Jeste li čuli za Muzej tambura? Prvi na svijetu ovakav muzej nalazi se u brodskoj tvrđavi.

Brođani vole davati svoje nazive nekim mjestima u gradu. Franjevački samostan i crkvu Presvetog Trojstva zovu Velika crkva, crkvu Gospe od Brze Pomoći zovu Mala crkva, glavnu ulicu u gradu (ulica Petra Krešimira IV.) zovu Široka ulica, a Starčevićevu ulicu zbog brojnih kafića zovu Pijana ulica.

Popijte kavu na najvećem trgu u Hrvatskoj

Na brodskom korzu započinje većina popodnevnih i noćnih izlazaka. Vikendom navečer je pravi uspjeh ako nađete slobodan stol u kafiću. Službeno ime korza je Trg Ivane Brlić Mažuranić.

Provjeren recept nazvan “Kako na korzu popiti kavu na miru, a došli ste s djecom” je: pošaljite djecu po kokice. Na korzu i niže uz kej, ispod šarenih suncobrana mogu se kupiti kokice ili veliki baloni. Male kokice su već godinama 5 kuna, a djeca uz njih dobiju i lizaljku.

Golubovi su ovdje naučeni da ih se hrani. Kada se nekom djetetu prospu kokice okupit će se zavidno velika ekipa ptica. Kao i mala djeca koja protrčavaju kroz jato…

U Širokoj ulici uz korzo ljeti možete kupiti kuhani i pečeni kukuruz, a u jesen i zimu pečene kestene.

Zimi se korzo pretvori u adventsku bajku i prava je idila klizati na klizalištu pokraj velike fontane u obliku maslačka. Slijedi grijanje uz kuhano vino.

Foto: Facebook

Na korzu se nalazi kip Ivane Brlić Mažuranić kao i kuća u kojoj je od 1892. godine Ivana živjela i napisala zbirku Priče iz davnine. Kuća Brlićevih je izgrađena 1885. godine.

Magnolija na brodskom korzu

Jeste li već čuli za brodsku magnoliju? Ja ovako objektivno mogu reći da svakog travnja konkurira za najljepše drvo na svijetu…  Jesam li spomenula da sam iz Broda? 🙂

Magnolija se nalazi ispred zgrade Strojarskog fakulteta i kada procvjeta nitko ju ne propusti uslikati!

Srebrni brodski nogometaši

Svi s ponosom pamtimo Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine. Slavonski Brod je postavljanjem brončanih ploča na korzu odao počast brodskim sportašima.

Tu su ploče u čast nogometaša Marija Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića, kao i rukometaša Venija Loserta.

Kada kejom prošetate uz Savu, doći ćete do velikog murala koji prikazuje Marija Mandžukića i Ivicu Olića. Fotoaparat u ruke!

Što znači grb Slavonskog Broda?

Na dijelu korza pokraj Save nalazi se Turistički informativni centar. Ovdje pitajte sve i dogovorite što želite posjetiti, jer neke se od atrakcija otvore samo po dogovoru.

Ispred pogledajte veliki grb Broda. Na njemu manja djeca uglavnom malo otplešu jer je skroz gladak. Znate li njegovo značenje?

Foto: Facebook

Zlatna čaplja koja stoji u močvari i jede ribu predstavlja Brođane koji pobjeđuju. Štiti ju pet šesterokrakih zlatnih zvijezda pred kojima unatraške bježi nekada zlatni, a sada srebrni mjesec, odnosno turski grb. Zvijezde predstavljaju dijelove zvjezdolike brodske tvrđave koja je sagrađena na močvarnom tlu u vrijeme pripreme za rat s Osmanlijama.

Najljepše šetalište na rijeci Savi

Kej i zalazak sunca iznad mosta… Kej bez zalaska sunca… Jednostavno kej.

Foto: Facebook

Prekrasno šetalište ispod drveća kraj rijeke Save počinje kod ušća Mrsunje u Savu, prolazi pokraj korza i samostana i vodi sve do brodskih bazena. Kej je u novijoj povijesti ukrašen brojnim veselim i pozitivnim grafitima. Mojih troje djece uz te crteže budu animirani barem pola sata.

Na sredini keja kao pravi Brođanin sjedi kip Potjeha i gleda u Savu. Sjednite kraj njega i uživajte u pogledu.

Kada je Sava niska, pojave se još dvije niže razine za šetnju. Dolje često vidite nekog psa koji se veselo zatrči i skoči u Savu… Tu su ponekad labudovi i patkice ili netko peca. Onda Sava opet naraste i bude ogromna pa možete šetati kejom, a metar ispod vas je ogromna voda.

Prošetajte klaustrom samostana

Pokraj keja i Save nalazi se franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva. Ispred je park u kojem možete predahnuti u hladovini s pogledom na Savu. U blizini je i dječje igralište.

Franjevci djeluju u Slavoniji od 13. stoljeća. Djelovali su “na crno” i u tajnosti čak i u vrijeme turske okupacije. Slavonski Brod je oslobođen od Turaka 1691. godine. Već tri godine kasnije podignuti su drveni samostan i crkva. 1727. godine počinje gradnja samostana i crkve od opeke.

Ovaj kompleks je jedan od najvećih samostanskih sklopova iz baroknog perioda u cijeloj Slavoniji. Prošetajte klaustrom samostana koji je jedan od najljepših u sjevernoj Hrvatskoj.

Početkom 19. stoljeću u dijelu samostana je skladištena sol, a u Prvom svjetskom ratu se koristio kao vojna bolnica. Saznajte više o povijesti samostana.

Vatrogasni dom

Uz samostan se nalazi stara zgrada vatrogasnog doma. Nekada je bila najviša zgrada u gradu s čijeg se tornja dobro mogao vidjeti svaki požar. Izgrađena je na kraju 19. stoljeća.

Atrakcija Slavonskog Broda: Poloj

Znate li da je Slavonski Brod ponosni vlasnik jedne od najljepših riječnih plaža u Europi?

Pješčana plaža se nalazi na Poloju, popularnom izletištu Brođana. Ovdje život ide laganini… Ljudi se sunčaju, izležavaju u hladovini, kupaju u Savi, igraju odbojku na pijesku, stolni tenis i druge sportove. Tu su i kafići, fast food i nekoliko igrališta za djecu. Do Poloja možete iz grada doći pješice. Staza se nastavlja na kej i duga je oko 2,5 kilometra.

Možete li zamisliti da je ovo ista ona Sava u kojoj se kupaju konji u Lonjskom polju? I da je dio ove vode jednom prošao kroz Postojnsku jamu?!

Jedan vikend u svibnju na Poloju se organizira velika Motorijada. Tada imaš osjećaj da se pola Hrvatske ovdje okupilo. U ne-korona svijetu naravno…

Tvrđava Brod: Najveća tvrđava u Hrvatskoj

Zamislite kolika je bila važnost brodske tvrđave kroz 18. i veći dio 19. stoljeća, kada je cijeli grad upravo zbog njene obrane smio biti napravljen samo od drveta!? U slučaju turskog napada grad se morao moći brzo srušiti kako bi se tvrđava lakše obranila. Ali tvrđavu Turci nikada nisu napali…

Tvrđavu Brod je dao izgraditi princ Eugen Savojski dok se pripremao za rat s Osmanlijama. Građena je od 1715. do 1780. godine. Slavonski Brod je zajedno s Osijekom i Starom Gradiškom bio dio obrane na granici prema Turskom carstvu.

Tvrđava ima pravilan zvjezdolik oblik, štitilo ju je 150 topova, a u nju se moglo smjestiti 4000 vojnika. Zanima li vas kako izgleda utvrda Sokol grad u Konavlima koja je također bila na granici s Turskim carstvom?

Foto: Facebook

U tvrđavi Brod je u predratnom periodu bila vojarna JNA. Danas je tvrđava otvorena za javnost i možete uživati u šetnji i istraživanju. Kada vidite zgradu u kojoj je danas gradska uprava osvijestite si da je u prošlosti to bio časnički paviljon… I da je u zgradu zapovjednika tvrđave uselila Osnovna glazbena škola Ivan Zajc.

Vi možete sjesti na kavu u bivši stan kapelana tvrđave. Pogotovo ako putujete s djecom, jer kraj ovog se kafića s velikom terasom nalazi ogromno dječje igralište.

U tvrđavi se smjestila i Galerija Ružić u kojoj su izložene brojne umjetnine druge polovice 20. stoljeća. Djeci je posebno zanimljiva velika maketa tvrđave iz 18. stoljeća.

Crkva svete Ane u brodskoj tvrđavi

U sredini velikog centralnog trga u tvrđavi nalazi se ponovno izgrađena crkva svete Ane. U 18. stoljeću je služila za rituale vojnika prije odlaska na bojišta. Vojnici su bili smješteni u velikoj ciglenoj građevini koja s tri strane omeđuje centralni trg. Na dijelu ove građevine trenutno traje obnova.

Nakon Drugog svjetskog rata crkva je srušena. Za vrijeme JNA njeni su temelji bili prekriveni betonom. Tada je cijeli trg bio velika ravna površina na kojoj su se radile vojne vježbe.

Obilazak Slavonskog Broda: posjetite Industrijski park

Znate li da su se u Slavonskom Brodu još 1926. godine proizvodili tramvaji?

Na livadi u ulici Hanibala Lucića nalazi se muzej na otvorenom gdje su izložene stare lokomotive i tramvaji izgrađeni u tvornici “Đuro Đaković”. Ako želite od vodiča čuti priču o vozilima ili ući i uslikati se u lokomotivi najavite svoj dolazak u Turističku zajednicu.


Autor: CroExpress/svjetskiputnik.hr Datum objave: 09.09.2020.