“Gdje je spokoj i razmatranje, ondje nema ni tjeskobe ni rastresenosti”, riječi su molitve sv. Franje Asiškog koje najbolje opisuju ljepotu i privlačnost otoka Košljuna – mjesta tišine, molitve i ljepota prirode.

Ako godišnji odmor planirate provesti na otoku Krku, po duhovnu okrepu svakako svratite na Košljun. Otok je to koji se nalazi u zaljevu Puntarska draga između grada Krka i mjesta Punta. “Gdje je spokoj i razmatranje, ondje nema ni tjeskobe ni rastresenosti”, riječi su molitve sv. Franje Asiškog koje najbolje opisuju ljepotu i privlačnost toga malog otoka – mjesta tišine, molitve i ljepota prirode.

Otok Košljun nastanjen je još u antičko doba kada je na njemu izgrađen utvrđeni ljetnikovac. Od toga dobiva i ime: castellum – Košljun. Površina otoka iznosi 68.500 kvadratnih metara, a na njemu se nalazi oko 400 biljnih vrsta.

Od 9. stoljeća na otoku se nalazila glagoljaška benediktinska opatija sv. Marije s trobrodnom romaničkom crkvom čiji su temelji pronađeni ispod današnje samostanske crkve. Na molbu vlasnika otoka, krčkih knezova Martina i Ivana Frankopana, 1447. papa Nikola V. dopušta da u samostan, koji je nakon smrti zadnjeg benediktinskog opata Dominika bio napušten, dođu franjevci opservanti iz Krka. Donacijom Ivana Frankopana i njegove kćeri Marije Katarine, benediktinska crkva je povećana i obnovljena. Crkva je posvećena Navještenju Marijinu, a današnji oblik klaustra datira iz 16./17.stoljeća. Ono što daje posebnu draž Košljunu su brojne kapelice.

Samostanska je knjižnica najstarija i najveća na otoku Krku s fondom od oko 30 000 jedinica, od kojih do 100 inkunabula. Dragocjenost je prvo izdanje latinskog prijevoda Ptolomejeva atlasa iz Venecije 1511. (jedan od ukupno tri sačuvana primjerka). Tu je i Strabonov atlas tiskan u Baselu 1571. Samostanski je arhiv bogat ispravama. Glazbena zbirka ima vrijedne unikate i neumatske zapise iz 11. stoljeća te iluminirane korale.

Košljunski je samostan kroz svoju prošlost imao razne namjene. Od starine pa sve do danas je kuća novicijata Franjevačke provincija Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Od 1894 do 1927. u njemu je djelovao kolegij s nižom gimnazijom i to je bila prva gimnazija s hrvatskim nastavnim jezikom u Istri i Kvarneru.

Na otoku se nalaze i četiri muzeja s bogatim postavom koji će vam ispričati prekrasnu priču o Košljunu i Krku, a to su: arheološki, sakralni, etnografski i prirodoslovni koji upotpunjuju priču o Košljunu i Krku, piše na mrežnoj stranici franjevačkog samostana na Košljunu. 

Budući da se Košljun smatra oazom mira, ne čudi da mnogi ljudi upravo ovdje žele provesti nekoliko dana u molitvi i sabranosti. Od ožujka do studenoga ovamo dolaze skupine različitih profila (svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi, obitelji, mladi, župni suradnici, katehisti, ministranti…).

Ako biste i vi odmorili dušu na ovom predivnom otočiću, za više informacija i mogućnosti boravka posjetite mrežnu stranicu Samostana Navještenja Marijina – Košljun.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.04.2021.