Fra Jozo Grbeš, svećenik koji je tri desetljeća djelovao u SAD-u izabran je u utorak za novoga provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije sa sjedištem u Mostaru. 

Kako su izvijestili iz provincije na višednevnome zasjedanju provincijalnoga kapitula izabrano je novo vodstvo.

Za nasljednika fra Miljenka Šteke kao provincijala izabran je fra Jozo Grbeš, dosadašnji kustos Hrvatske franjevačke kustodije u Americi i Kanadi.

Vikar te provincije je fra Miro Šego, a definitori fra Mladen Vukšić, fra Danko Perutina, fra Ante Bekavac, fra Josip Vlašić i fra Slaven Brekalo. Ovim kapitulom koji se održava u Franjevačkom samostanu u Mostaru predsjeda generalni vizitator fra Miro Relota

Fra Jozo Grbeš rođen je 17. ožujka 1966. u Rami, kao dijete odlazi u Požegu u Slavoniji gdje završava osnovnu i srednju školu, a u franjevački red stupio je 1986. godine na Humcu kod Ljubuškog.

Studirao je filozofiju i teologiju u Sarajevu, Canterburyju te na sveučilištu u Londonu (Engleska) gdje je diplomirao 1992., a krajem godine otišao je u SAD-

Za svećenika je zaređen u veljači 1993. u hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda u New Yorku, gdje je nastavio pastoralno djelovati i završio je postdiplomski studij te na St. John’s Unversity postiže akademski stupanj magistra teologije.

Godine 1996. franjevačka zajednica ga šalje u hrvatsku župu sv. Jeronima u Chicagu gdje je boravio do nedavno. Doktorat pastoralne teologije stječe na katoličkom sveučilištu Catholic Theological Union u Chicagu.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 26.04.2022.