Voditelj HKM Düsseldorf fra Tomislav Dukić, franjevac Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu u ovom kratkom tekstu osvrnuo se na ‘neprimjerene’ situacije u današenjem svijetu, naglasivši kako je najvažnije da u trenutku donošenja odluke ljudi najprije promisle: kuda ide njihov život i NE BOJE SE!?

Koje sredstvo manipulacije! Svi prošli strašni politički sistemi manipulirali su strahom, da bi podčinili mase. Čini se i današnji vladajući sustavi nisu ništa drukčiji. Nažalost, ni mase se nisu promijenile. Sustavi funkcioniraju po starom modelu, a mase se pokoravaju po ustaljenom rasporedu.

Kod BIBLIJSKOG ČOVJEKA nema straha. Glavna poruka je NE BOJ SE!

Biblija i kršćanska povijest ističe hrabre pojedince, koji su najčešće morali platiti glavom da bi mase tek poslije progledale. ZAŠTO UOPĆE I TKO TREBA platiti glavom svoju slobodu mišljenja, svoja slobodna opredjeljenja i slobodan izbor koje danas propovijedaju sve vlade svijeta?

Mi smo mogli poslije naučiti kako su i u vrijeme provođenja torture i u njoj manipulacije strahom hrabri pojedinci imali pozitivno mišljenje zbog kojeg su platili glavom, a danas ih mase smatraju velikanima.

Zašto nemamo snage u vrijeme torture stati na stranu velikana?

Možda upravo ta činjenica razlikuje velikane od nula. NULA je neutralna, neutralizirana, zato je neaktivna, pa zato i ostaje nula prije, u vrijeme i poslije torture. Uvijek pa i danas vlastito mišljenje je koštalo, ali nešto što vrijedi to i košta. Manipulatori bi htjeli imati skupocijeno blago za jeftilu cijenu. Nema toga. Sve je stvar odluka. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.


Autor: CroExpress Datum objave: 26.08.2021.