Francuski parlament prekinuo je u srijedu raspravu o novom covid zakonu nakon što su oporbeni zastupnici pozvali predsjednika Emmanuela Macrona da objasni izjavu da želi “razljutiti” necijepljene osobe.

Macron je to rekao u intervjuu za list Le Parisien. Dodao je da su necijepljeni ljudi “neodgovorni” i da im planira zakomplicirati život kako bi se naposljetku cijepili.

Intervju je objavljen u utorak kasno navečer, neposredno prije nego što su zastupnici trebali nastaviti raspravu o novom zakonu kojim će dokaz o cijepljenju protiv Covida-19 biti obvezan za ulaz u restorane, kina, vožnju vlakom.

Sjednica se ubrzo pretvorila u reakciju na izjave francuskog predsjednika.

“Predsjednik ne smije govoriti takve stvari”, rekao je u parlamentu Christian Jacob, vođa oporbene, konzervativne stranke Republikanci. “Podržavam potvrdu o cijepljenju, ali ne mogu podržati tekst čija je svrha ‘razljutiti’ Francuze”.

“Je li to vaš cilj, da ili ne? Ne možemo nastaviti raspravu bez jasnog odgovora na to.”

S time su se složili i drugi oporbeni političari i zatražili da premijer Jean Castex dođe razgovarati s njima. Sjednica je prekinuta oko dva sata ujutro i trebala bi se nastaviti u 15 sati.

Iako je Francuska povijesno imala više skeptika prema cijepljenju nego mnogi njezini susjedi, ima jednu od najvećih stopa cijepljenja protiv covida-19 u Europskoj uniji.

Cijepljeno je gotovo 90 posto Francuza starijih od 12 godina.

S obzirom na to da Francusku u travnju čekaju predsjednički izbori, a očekuje se da će se Macron ponovno kandidirati, francuski predsjednik je možda procijenio da će njegovi komentari o necijepljenima biti dobro prihvaćeni među biračima.

Macron je u intervjuu rekao da bi se “volio” ponovno kandidirati, a njegove izjave postale su trend na Twitteru u Francuskoj.

Francuzi već mjesecima moraju pokazivati dokaz o cijepljenju ili negativan test na koronavirus za pristup brojnim javnim prostorima.

No vlada je u novom zakonu odlučila odbaciti opciju negativnog testa zbog porasta zaraza deltom i omikronom.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.01.2022.