Autor: CroExpress

Fritule na Badnjak dio su jelovnika od davnina. Ove slastice su zasigurno slatka uspomena iz djetinjstva mnogih, a iako su jednostavne za raditi danas ih rijetko viđamo na stolu, uglavnom za Badnjak i Veliki Petak.

Postoji puno inačica i izvedenica fritula – s jogurtom, jabukama, s razno raznim dodacima. No, mi smo za vas s portala Coolinarika izdvojili starinski recept za fritule s grožđicama.

Sastojci:

70 dag glatkog brašna
5 dag kristal šećera
2 paketića vanilin šećera
1 kocka svježeg kvasca (40 g)
1/2 čajne žličice soli
2 – 3 jušne žlice rakije
6 dl mlake vode
ribana korica limuna (neprskanog)
po želji suhih grožđica

Priprema smjese:


U 2 dl tople vode razmrvite kvasac i dodajte žlicu šećera i 2 žlice brašna (od ukupne količine).

U veliku plastičnu zdjelu prosijte ostalo brašno. U sredini zdjele napravite udubljenje i tu stavite ostatak šećera, sol i ribanu koricu limuna.

Ugrijte ostatak vode (4 dl) s 2 žlice rakije. Kad se kvasac dignuo lagano ga dodajete u plastičnu zdjelu i miješajte s kuhačom uz dodavanje preostalog brašna i ostatka mlake vode pomiješane s rakijom.

Kad su se povezali brašno, mlaka voda i kvasac u tijesto, dodajte suhe grožđice te nastavite miješati s kuhačom podižući tijesto s dna zdjele prema vrhu. Nastavite tako 10-ak minuta, odnosno dok se na tijestu ne pokažu ‘balončići’.

Poklopite zdjelu ostavite da se tijesto diže oko 40 minuta, odnosno dok ne udupla.

Kad je tijesto naraslo ponovno ga energično promiješajte s kuhačom od dna prema vrhu 10-ak puta, poklopite i pustite da se ponovno diže. Ovaj put će to trajati nešto kraće – oko 25 minuta (bitno da se opet udupla)

U veliki dublji lonac stavite grijati ulje. U jednu šalicu ulijte vode i stavite u nju čajnu žličicu. Kad se ulje ugrijalo, krenite s izradom fritula.

Izrada fritula:

S lijevom rukom zgrabite tijesto – stisnite šaku tako da između palca i kažiprsta izleti komad tijesta kao loptica. Uzmete čajnu žličicu i zagrabite lopticu tijesta i stavite u vrelo ulje.

Žličicu svaki put malo isperite od tijesta u šalici s vodom.

Ponavljajte postupak dok ne popunite zdjelu s uljem. S rupičastom žlicom promiješajte fritule tako da porumene sa svih strana i pržite ih oko 2 minute.

Gotove fritule stavite na kuhinjski papir da upiju višak masnoće i pospite ih šećerom u prahu.

U slast!

Datum objave: 24.12.2018.