Odlične vijesti za Hrvatsku i hrvatski turizam stižu iz Marrakecha (Maroko), gdje je ovih dana održana 8. sjednica Vijeća za globalne geoparkove UNESCO-a, koje je prihvatilo prijedlog o uvrštenju Geoparka Biokovo-Imotska jezera na listu svjetskih geoparkova.

Tako se Hrvatska od sada može pohvaliti s čak tri geoparka na navedenoj listi obzirom na ranije uvrštene geoparkove Papuk i Viški arhipelag što je još jedna u nizu potvrda iznimnog prirodnog bogatstva naše zemlje.  

„Hrvatska je u globalnim okvirima prepoznata kao turistička destinacija s iznimno očuvanom prirodom, a vijest o uvrštenju čak trećeg hrvatskog geoparka na UNESCO-vu listu dodatno potvrđuje tu činjenicu. Prirodni resursi su ono najvažnije što svaka zemlja ima, a mi možemo biti ponosi na bogatstvo naše flore i faune, kao i na očuvanost područja od kojih su mnoga netaknuta. Čestitam svim kolegama koji su svojim radom i znanjem doprinijeli ovom iznimnom uspjehu, a mi ćemo to svakako znati iskoristiti prilikom planiranja budućih promotivnih aktivnosti“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Na ovaj je uspjeh ponosna i Ivana Ćapin, izvršna direktorica Geoparka Biokovo-Imotska jezera, koja je poručila kako park ovime dobiva potpuno novu dimenziju u svjetskim okvirima. „Ovo je velika nagrada za sve nas koji smo predano radili od samog početka, a ujedno i velika motivacija u daljnjem djelovanju jer nam se sada otvaraju novi potencijali za cijelo područje, osobito za područje Imotske krajine“, izjavila je Ćapin.  

Geopark Biokovo-Imotska jezera na UNESCO-voj listi svjetskih geoparkova

Na nju se nadovezao Slavo Jakša, ravnatelj Javne ustanove PP Biokovo, koji je poručio kako je područje geoparka od iznimnog kulturnog, povijesnog, ali i prirodnog značaja jer obuhvaća veliku geološku raznolikost i staništa brojnih vrsta biljaka i životinja. Da je Grad Imotski od prvog dana aktivno sudjelovao u financiranju aktivnosti koje su prethodile ovom rezultatu potvrdio je gradonačelnik Ivan Budalić, koji je kao sljedeći korak i cilj najavio izgradnju modernog centra za posjetitelje u sklopu geoparka.

„Dobivanjem UNESCO oznake značajno se podiže razina vidljivosti destinacije i stvaraju se pretpostavke za razvoj geoturizma kao specifičnog i vrlo zanimljivog oblika selektivnog turizma. Naime, ova se vrsta turizma prvenstveno fokusira na geološke i geomorfološke značajke krajolika kao turističke atrakcije i jedan je od najbrže rastućih tržišnih segmenata unutar posebnih oblika turizma. Osim toga, Geopark Biokovo-Imotska jezera pruža mnoge pogodnosti i razvojne mogućnosti za cijelo područje, od razvoja poljoprivrede, ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti pa sve do unaprjeđenja suradnji s drugim parkovima i partnerima“, zaključio je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota.

Dodajmo kako Vijeće za globalne geoparkove UNESCO-a ima ključnu ulogu u ocjenjivanju pristiglih prijedloga i nominacija, a njegovi se članovi sastaju jednom godišnje kako bi utvrdili ispunjavaju li kandidirani geoparkovi sve propisane kriterije i standarde za uvrštenje na ovu prestižnu listu.


Autor: HTZ Datum objave: 09.09.2023.