Stoltenberg je rekao da je Rusija najavila povlačenje svojih snaga s ukrajinskih granica, ali radi suprotno i nastavlja ih jačati.

Glavni tajnik NATO-a izjavio je u utorak da očekuje da će Rusija izvesti veliki napad na Ukrajinu, ponovno pozvao Moskvu da odustane od planova za napad te rekao da je stotinu NATO-ovih zrakoplova u stanju pripravnosti.

“Sve ukazuje na to da Rusija nastavlja planirati napad širokih razmjera na Ukrajinu”, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka Vijeća NATO-Ukrajina.

Dodao je da NATO nastavlja pozivati Rusiju da odustane od svojih planova za napad.

“Nikada nije prekasno za odustajanje od napada”, rekao je Stoltenberg, dodajući da je ovo najopasniji trenutak za europsku sigurnost u naše doba.

Stoltenberg je rekao da je Rusija najavila povlačenje svojih snaga s ukrajinskih granica, ali radi suprotno i nastavlja ih jačati. Također nastavlja provokacije u Donbasu tražeći izgovor za rat.

Donbas je skraćeni naziv od Donjecki bazen ugljena, područja na istoku Ukrajine koje obuhvaća regije Donjeck i Lugansk. Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je potpisao uredbu o priznanju neovisnosti te dvije ukrajinske odmetnute regije.

Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti pružati političku potporu Ukrajini, da će učiniti sve da zaštite saveznike od agresije te da Savez ima stotinu zrakoplova u visokom stupnju pripravnosti.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 22.02.2022.