Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u utorak na uspostavu četverodnevnog humanitarnog prekida vatre u prigodi pravoslavnog Uskrsa kako bi se omogućila sigurna evakuacija civila iz zona sukoba u Ukrajini i dostava humanitarne pomoći u teško pogođena područja.

Guterres je rekao da UN dostavlja detaljne planove stranama i da su spremni poslati konvoje humanitarne pomoći u Mariupolj, Herson, Doneck i Luhansk počevši od Velikog četvrtka pa sve do nedjelje, pravoslavnog Uskrsa, koji slavi većina Ukrajinaca i Rusa.

“Humanitarne potrebe su strašne. Ljudi nemaju hrane, vode, zaliha za liječenje bolesnih ili ranjenih ili jednostavno za svakodnevni život”, rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.Invazija Moskve na Ukrajinu, najveći napad na europsku državu od 1945. godine, ubila je i ranila tisuće ljudi. Danas humanitarnu pomoć treba više od 12 milijuna ljudi, rekao je Guterres.

Više od trećine od tih 12 milijuna” nalazi se u ta četiri grada”, rekao je.

“Predviđamo da će ta brojka dosegnuti 15,7 milijuna – što je 40 posto Ukrajinaca koji su još u zemlji”, rekao je, kako prenosi agencija France presse.

“Umjesto proslave novog života, ovaj Uskrs se poklapa s ruskom ofenzivom na istoku Ukrajine

Humanitarna primirja između ukrajinskih i ruskih snaga u Ukrajini trenutačno nisu na vidiku, ali su moguća idućih tjedana, rekao je u ponedjeljak šef UN-a za humanitarnu pomoć Martin Griffiths. 

Dužnosnici UN-a za humanitarnu pomoć planiraju poslati humanitarni konvoj u idućih nekoliko dana u separatističke regije Doneck i Luhansk na istoku Ukrajine, rekao je Griffith.

“Umjesto proslave novog života, ovaj Uskrs se poklapa s ruskom ofenzivom na istoku Ukrajine. Intenzivna koncentracija snaga i vatrene moći ovu bitku čini neizbježno nasilnijom, krvavijom i destruktivnijom”, rekao je Guterres.

“Pokolj i strašne civilne žrtve koje smo do sada vidjeli mogli bi blijedjeti u usporedbi s užasom koji je pred nama.”


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 19.04.2022.