Pokušaji da se dijaspori oduzme pravo glasa svakako su protuustavni i time utuživi. No moramo najprije znati tko spada u hrvatsku dijasporu. To nisu Hrvati u Bosni i Hercegovini. Oni su u toj tronacionalnoj državi konstitutivna nacija i time je BiH također i hrvatska država. Ne vidim razloga zašto BiH Hrvati moraju imati dvostruko državljanstvo. To bi nam netko morao objasniti.

U dijasporu ne spadaju ni hrvatske nacionalne manjine čiji pripadnici ionako uglavnom nemaju hrvatsko državljanstvo. Stoga možemo zaključiti da se hrvatska dijaspora sastoji od onih Hrvata koji žive u inozemstvu i posjeduju hrvatsko državljanstvo, a nisu državljani bilo koje druge države. Takvih očito nije mnogo. Oni moraju imati pravo glasa na svim glasovanjima u Republici Hrvatskoj.

Najbolji način biranja na izborima bilo bi dopisno glasovanje (Briefwahl) koje nije teško organizirati. Neki političari u domovini misle da bi tu došlo do prijevara i manipulacije, što više govori o njima nego o onima koji zagovaraju ‘Briefwahl’. Ako bi dopisno glasovanje bilo uvedeno mogla bi otpasti posebna izborna jedinica za dijasporu i Hrvate u BiH.

Već sam nekoliko puta predložio, i sad ponavljam, trebalo bi uvesti dva glasa za svakoga hrvatskoga birača u domovini.

Jednim bi glasovao u svojoj izbornoj jedinici, drugim za stranačke liste u cijeloj Hrvatskoj. Takav sustav postoji u Njemačkoj. Hrvatski državljani u inozemstvu imali bi samo jedan glas, i to onaj za stranačke liste jer ne žive u nekoj domovinskoj izbornoj jedinici.

Odnos između zastupnika izabranih neposredno u izbornim jedinicama i onih preko stranačkih lista iznosio bi fifty:fifty. Trebalo bi ukinuti i izbornu jedinicu za manjine. Nije demokratski da predstavniku Roma u Hrvatskom Saboru treba 350 glasova, a zastupnicima hrvatske nacionalnosti 35.000. Time su Hrvati diskriminirani u vlastitoj domovini.

Autor: CroExpress Datum objave: 21.07.2014.