Kako javljaju hrvatski mediji, lokalne austrijske vlasti u Koruškoj, pokrajini s najvećom gustoćom bivših nacista u Austriji, izbrisale su povijesni hrvatski grb i tekst posvete ubijenim hrvatskim vojnicima na Lojbaškom polju (Bleiburg) na spomen ploči koja se tu nalazi od god. 1987.

Spomenik je postavljen na privatnoj parceli pa su i time Austrijanci prekršili zakon jer uklanjanje  spomenika moralo je uslijediti nakon sudske odluke uz nazočnost vlasnika parcele na kojoj se nalazio, no on tu nije bio.

Ovo uništavanje stoljetnog simbola hrvatske države koji se nalazi i u brojnim zajedničkim austro-ugarskim grbovima, a u Zagrebu na krovu crkve sv. Marka, može se označiti sličnim postupcima komunističkih vlasti koje su brisale nepoćudne osobe s fotografija i tako revidirale, odnosno krivotvorile povijest. Poznata je slika na kojoj se vidio sovjetski komunistički vođa Lav Trocki skupa s Lenjinom, a kad je Trocki pao u nemilost i emigrirao i ubijen, retuširan je i na slici je ostao samo Lenjin. 

Na nekim češkim slikama tako su uklonjeni odbačeni funkcionari ali su jednom zaboravili izbrisati noge na fotki na opću porugu civiliziranoga svijeta. Sličnih primjera bilo je u Jugoslaviji, primjerice kako su na taj način brisani s fotografija Hebrang, Savka i Mika, Đilas, Ranković i ostali odbačeni i ubijeni visoki partijski funkcionari.

Sad su lokalne austrijske vlasti ponovile komunistički postupak na jednom skromnom hrvatskom spomeniku.

Možda je na ovoj ploči trebao biti nešto drukčiji tekst, primjerice „Sjećanje na hrvatske ratne zarobljenike i civile koji su ovdje izručeni komunističkim osvetnicima.“ Trebalo bi vidjeti bi li to smetalo lokalnim  austrijskim vlastima, a ako bi uklonili i taj tekst mogli bismo ih svrstati među zagovornike jugoslavenske komunističke osvete nad razoružanim hrvatskim ljudima, među kojima je bilo i mnogo djece, žena i starijih osoba.

Pogledajte povijesni hrvatski grb na grbovima Austro-Ugarske, Kraljevina Hrvatske-Slavonije i Dalmacije,  Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Socijalističke Republike Hrvatske i sadašnje Republike Hrvatske. Negdje historijski hrvatski grb počinje s bijelom, negdje sa crvenom kockom, i to nema veze s ideologijama nego sa željom osnivača tih država da se razlikuju od svojih predhodnica.

                                                                                                                                                                                                    

Crkva sv. Marka u Zagrebu s grbovima Hrvatske, Dalmacije i Slavonije i grada Zagreba

A što se tiče hrvatskog grba s početnim bijelim kvadratom on je povijesni grb koji se nalazi i na brojnim zajedničkim austro-ugarskim grbovima. Važio je za Kraljevine Hrvatsku-Slavoniju i Dalmaciju do god. 1918., nije upotrebljavan u Kraljevini Jugoslaviji, koristila ga je Nezavisna Država Hrvatska četiri godine, komunisti su svoj socijalistički grb SR Hrvatske preuzeli onaj od Kraljevine Jugoslavije, a nakon njih demokratska Republika Hrvatska.

Iz ovoga se može zaključiti da su s promjenama država mijenjani i povijesni hrvatski grbovi samo da se razlikuju u toj sitnici kao što je prvi bijeli ili crveni kvadrat. Tu nema nikakve ideologije. Ali mi bismo u sadašnjem austrijskom grbu mogli itekako uočiti ideološki naboj jer njezin orao nosi srp i čekič kao što su ga imali sovjetski boljševici i komunističke proleterske brigade u Jugoslaviju. Treba li radi toga mijenjati austrijski grb?  Svakako ne jer to su različite povijesti.

Ipak valja naglasiti da je austrijski grb jedini u Europi koji nosi, među ostalim, srp i čekič, izrazito komunističke simbole. Što bi službena Austrija učinila ako bi neke demokratske zemlje uništavale ploče s takvim austrijskim grbom na kojemu se vide simboli komunističke diktature?

Vjerojatno bi strašno prosvjedovala i to s pravom kao što Republika Hrvatska mora prosvjedovati poradi toga što su lokalne austrijske vlasti u najboljoj maniri  komunističkih diktatura uklonile tekst na jednom spomeniku ubijenim hrvatskim ratnim zarobljenicima i civilima i izbirisale jedan povijesni hrvatski grb kao što su to činili ruski i ostali istočnoeuropski komunistički revizionisti povijesti.  Pfui, reklo bi se na njemačkom jeziku!


Autor: Gojko Borić, Köln Datum objave: 08.05.2022.