Posjet hrvatskog ministra Rusiji poklopio se s razdobljem velikih napetosti između Moskve i zapada.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman danas je u službenom posjetu Moskvi gdje će se sastati s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom. 

Uzvratni je to posjet nakon što je u prosincu 2020. Lavrov boravio u Zagrebu.  

Posjet hrvatskog ministra Rusiji poklopio se s razdobljem velikih napetosti između Moskve i zapada.

Zapadne prijestolnice izrazile su zabrinutost zbog ruskog grupiranja vojske na ukrajinskoj granici, strahujući od potencijalne ruske invazije na istok te države – mediji navode različite brojeve ruskih vojnika na ukrajinskoj granici, no oni su uvijek veći od 100 tisuća. 

Washington stoga prijeti uvođenjem sankcija koje potencijalno uključuju financijsku izolaciju Rusije, poput izopćenja iz međunarodnog financijskog sustava SWIFT.

Moskva, pak, traži pravne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok te da se ne postavljaju raketni sustavi u blizini ruskih granica.

Zbog tih napetosti dvije strane održale su nekoliko bilateralnih sastanaka, u Ženevi i Bruxellesu, a izravno su razgovarali i ruski i američki predsjednici Vladimir Putin i Joe Biden. 

Lavrov je prošli tjedan najavio da očekuje pismeno očitovanje o ruskim  zahtjevima ovaj tjedan, na početku kojeg u Moskvu stiže Grlić Radman, dan prije nove njemačke šefice diplomacije Annalene Baerbock, protivnice izgrađenog plinovoda Sjeverni tok 2 koji spaja Rusiju i Njemačku, ali još čeka odobrenje Berlina. 

Hrvatski ministar u Moskvi će se sastati i s mitropolitom Hilarionom, prvim čovjekom Ruske Pravoslavne Crkve za vanjske odnose, te s predstavnicima hrvatskih tvrtki u Rusiji, a posjet će završiti sastankom u Rusko-hrvatskom društvu prijateljstva, gdje će stići i Anvar Azimov, bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 17.01.2022.