U subotu je u Hrvatsku stiglo 19 Afganistanaca koji su u Afganistanu pomagali hrvatskoj misiji i već su prošli sigurnosne provjere. Radi se o tri obitelji i njihov identitet neće biti objavljen.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u nedjelju kako će Hrvatska u razgovorima s partnerima odlučiti hoće li primiti još Afganistanaca nakon što ih je u zemlju u subotu stiglo 19 koji će zatražiti i dobit azil.

“Mi ćemo s našim partnerima vidjeti” hoćemo li primiti još Afganistanaca, rekao je Grlić Radman u Dnevniku HTV-a, dodajući da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odlazi drugi tjedan na sastanak Vijeća u Bruxelles gdje će s drugim ministrima EU-a razgovarati o migracijama i izbjeglicama.

U subotu je u Hrvatsku stiglo 19 Afganistanaca koji su u Afganistanu pomagali hrvatskoj misiji i već su prošli sigurnosne provjere. Radi se o tri obitelji i njihov identitet neće biti objavljen.

“Oni su već smješteni, tu je MUP odmah reagirao.. radi se o tri obitelji, među njima je desetero djece, to je najranjivija skupina”, rekao je Gordan Grlić Radman.

“Mi smo odmah i konkretno reagirali, sukladno našim mogućnostima i logističkim uvjetima”, dodao je, naglasivši da je Hrvatska zbog toga odmah dobila pohvale svojih europskih partnera.

Naglasio je da Afganistan očekuje velika humanitarna kriza i da situacija u toj zemlji mijenja paradigmu globalne sigurnosti.

“To će biti jako osjetljivo pitanje sigurnosti koje zahtijeva multilateralno djelovanje jer svima je u interesu mir i stabilnost u tom dijelu svijeta”, istaknuo je ministar, dodajući i kako se može čuti da “talibani nisu ono što su bili prije dvadeset godina”.

Osvrnuvši se na vijest o dolasku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Hrvatsku, rekao je kako se taj posjet već dulje priprema i da se očekuje da će Macron doći u radni posjet tijekom listopada ili studenoga, no Ured premijera utvrđuje datume.

Grlić Radman je naglasio važnost Francuske unutar EU-a i u svjetskom poretku, podsjetivši na današnju inicijativu Pariza zajedno s Londonom da se kabulska zračna luka proglasi sigurnosnom zonom. “Francuska čini kralježnicu EU-a”.

Razgovarat će se o unaprijeđenju odnosa, gospodarske suradnje, budućnosti zapadnog Balkana i jugoistočne Europe, nabrojao je šef hrvatske diplomacije, podsjetivši da je nova metodologija zakomplicirala otvaranje pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om.

“Hrvatska će nastojati apelirati na jači angažman Francuske” kada je u pitanju sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana, gdje prije svega mislimo na BiH, kazao je.

Što se tiče stanja u toj zemlji, rekao je kako Hrvatska na nju gleda kao na zemlju s europskom perspektivom i želi razgovarati o važnosti izmjene izbornog zakona.

“To je vrlo važno jer jedino tako možemo vidjeti stabilnu i funkcionalnu BiH gdje će imati legitimne predstavnike svi narodi na svim razinama vlasti. Izborni zakon treba jamčiti i garantirati jednakopravnost, ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda”.

Budući da se do kraja godine treba imenovati 28 veleposlanika i konzula, a na pitanje o nesporazumima na relaciji između Banskih dvora i Pantovčaka oko te teme, ministar je rekao da je to sigurno jedna od njegovih najvažnijih zadaća, dodajući da se proces pomaknuo iz pat pozicije.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 30.08.2021.