Sugovornici su, također, razmijenili mišljenja o situaciji u Afganistanu, s naglaskom na humanitarnu situaciju i suzbijanje ilegalnih migracija. 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji se nalazi u službenom posjetu Azerbajdžanu, razgovarao je u utorak s predsjednikom Ilhamom Alijevim o snaženju strateškog partnerstva, priopćio je MVEP.

Razgovori o snaženju strateškog partnerstva vođeni su sukladno Deklaraciji o strateškom partnerstvu koju su dvije države potpisale 2013. godine., pojašnjava se u priopćenju.

Ministar je istaknuo i snažnu potporu suradnji EU-a i Azerbajdžana, poglavito u formatu Istočnog partnerstva.

“Zalažemo se za aktivniju ulogu EU u regiji, uključujući prenošenje EU stručnosti u području granične delimitacije i demarkacije. Vjerujemo da će nadolazeći Summit EU-Istočno partnerstvo u prosincu biti prilika za jačanje suradnje slijedom redefiniranja ciljeva i obaveza nakon 2020. godine”, rekao je ministar.

Grlić Radman je u razgovorima dao potporu teritorijalnom integritetu i cjelovitosti Azerbajdžana, te ponudio stručnost Hrvatske i iskustva mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kao i zbrinjavanja prognanika.

Sugovornici su, također, razmijenili mišljenja o situaciji u Afganistanu, s naglaskom na humanitarnu situaciju i suzbijanje ilegalnih migracija. 

Grlić Radman se susreo i s predsjednicom Parlamenta Sahibom Gafarovom s kojom je razmijenio mišljenja o jačanju međuparlamentarne suradnje, kao i sveukupnih bilateralnih odnosa. 

Drugog dana posjeta ministar će otvoriti Hrvatsko-azerbajdžanski gospodarski forum te se susresti s  ministrom vanjskih poslova Jeyhunom Bayramovim, ministrom prometa, komunikacija i visokih tehnologija Rashadom Nabiyevim, kao i ministrom gospodarstva Mikayilom Jabbarovim s kojim će potpisati Memorandum o razmjeni informacija i pomoći u naplati poreznih potraživanja dvaju ministarstava financija.

U izaslanstvu ministra su i predstavnici hrvatske poslovne zajednice, koji će tijekom srijede održati sastanke s azerbajdžanskim kolegama te sudjelovati na Hrvatsko-azerbajdžanskom gospodarskom forumu.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.10.2021.