“To je najveća hrvatska dijaspora u svijetu, žele pomagati, oni su Amerikanci ali i hrvatski patrioti. Mnogi su govorili o tome koliko su ulagali u Hrvatsku i koliko su pomogli i Banovini nakon potresa”, podsjetio je Grlić Radman.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i predsjednik države Zoran Milanović dva su sata razgovarali s 14 uglednih Hrvata iz SAD-a koji dolaze iz različitih područja, od gospodarskog do znanstvenog i medicinskog.

Po riječima Grlića Radmana, radi se o dobro pozicioniranim pojedincima koji su se posebice zanimali za izuzeće iz viznog režima te kada će biti sklopljen sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Oni, rekao je ministar, “pozdravljaju to postignuće koje mi uskoro očekujemo”.

“Gledamo ta dva sporazuma kao veliki, veliki pomak u odnosima Hrvatske i SAD-a”, rekao ministar nakon sastanka.

Za sporazum o ukidanju viznog režima je rekao da je izuzetno važan za sve hrvatske građane, “politički i psihološki” te da predstavlja svojevrsno drugo priznanje Hrvatske od strane Sjedinjenih Država.

“Sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja je vitalni sporazum koji će najviše pomoći poslovnim ljudima. Ojačati će suradnju i komunikaciju u biznisu, uspostaviti će se bolje veze poslovne zajednice te će pomoći Hrvatima koji se vraćaju u Hrvatsku, posebno umirovljenicima”, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da postoji veliki interes zajednice američkih Hrvata za povratak i doseljavanje.

“To je najveća hrvatska dijaspora u svijetu, žele pomagati, oni su Amerikanci ali i hrvatski patrioti. Mnogi su govorili o tome koliko su ulagali u Hrvatsku i koliko su pomogli i Banovini nakon potresa”, podsjetio je Grlić Radman.

Hrvatskoj su, istaknuo je, investicije dobrodošle te se razgovaralo o tome u kojim područjima i sektorima ulagati i kako pridonijeti još većoj popularizaciji Hrvatske kako bi bila što vidljivija u svijetu.

Kao jednu od tema, s tim u svezi, naveo je i uspostavu direktnih letova.

Postoji direktna sezonska linija američke zračne kompanije United između Dubrovnika i New Yorka, ali, istaknuo je šef diplomacije, “treba raditi na unaprijeđenju prometne infrastrukture između glavnih gradova, tj. uspostava direktnih zračnih linija“.

S uspješnim Amerikancima hrvatskog podrijetla, Grlić Radman je također razgovarao i o novom zakonu koji će olakšati postupak stjecanja hrvatskog državljanstva.


 

Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 23.09.2021.