Predsjedniku Milanoviću je poručio da, ako mu ima išta predbaciti – neka mu to kaže u lice.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman optužio je u srijedu predsjednika Zorana Milanovića za krizu oko izbora veleposlanika, a za njegove kandidate je rekao da su nekvalificirani. 

Grlić Radman je u HRT-ovoj emisiji ‘A sada Vlada’ rekao da je Milanoviću rekao da su njegovi kandidati za veleposlanika “nekvalificirani” i ponovno je kritizirao podjelu na ’50-50′ veleposlanika na koju je Milanović često pozivao. 

“To bi značilo segregaciju veleposlanika i njihovo javno etiketiranje naklonosti prema nekome. To je nemoguće i to je presedan u diplomaciji. Ti bi se veleposlanici trebali opredijeliti čiji su ili čiji nisu. Za ovu je krizu kriv predsjednik koji je suspendirao bilo koje pregovore. Ja sam pokazao najveću zainteresiranost”, rekao je Grlić Radman. 

Dodao je da Milanović “želi uhljebiti ljude koji su ili propali župani ili su političari koji nisu uspjeli na izborima”, čime se nastavlja sukob na relaciji Banski dvori – Pantovčak koji traje već godinu dana. 

Kao Milanovićevi kandidati spominju se bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, bivši SDP-ov župan Mihael Zmajlović i bivši veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein, a bivši ministri vanjskih poslova Davor Ivo Stier i Miro Kovač te diplomat Vladimir Drobnjak kao vladini kandidati. 

Predsjednik je u utorak reagirao na ‘curenje’ imena kandidata i poručio da su neka od njih “izmišljena”, a neka “nisu uopće aktualna”. Osvrnuo se i na ministrovog oca i rekao za njega da je bio “istaknuta komunjara”

“Ono što mi nije pravo, ja to moram reći – jest spominjanje oca. To je… Ja sam jako osjetljiv na roditelje. Vrlo sam ponosan na svoga oca, volio bih i kad bi predsjednik Milanović bio ponosan na svoga. On o mome ocu ne zna ništa, on je služio interesima hrvatskoga naroda. Ja sam odgojen kao Hrvat i kao katolik što on (Milanović op.a.) nije. Upravo je on 1985. ili 1986. ušao u Titovu partiju kad je svatko pametan iz nje izlazio”,dodao je.

Predsjedniku Milanoviću je poručio da, ako mu ima išta predbaciti – neka mu to kaže u lice.

“Govorim to pod cijenu ostavke ministra vanjskih poslova. To me jako, jako pogodilo. Ja sam ovdje predan, radim odgovorno i siguran sam da to radim dobro”, naglasio je Gordan Grlić Radman za HRT. Na pozive za opozivom predsjednika rekao je da se ne želi “uvlačiti u blato izrečenih stvari”, nego želi i dalje odgovorno raditi svoj posao.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 04.11.2021.