Ponovio je da zemlje Europske unije, SAD i NATO “ulažu velike diplomatske napore” kako bi se spriječio potencijalan sukob.

Svima je u interesu mir, a Europska unija, Sjedinjene Države i NATO “ulažu velike diplomatske napore” da se spriječi moguća invazija Rusije na Ukrajinu, rekao je u srijedu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.  

“Svima je u interesu mir, očuvanje ovog svjetskog poretka. Nikome nije u interesu rat, bilo kakav oblik sukoba, jer u ratu nema pobjednika, svi su gubitnici”, rekao je Grlić Radman novinarima nakon susreta sa saudijskim kolegom, princom Faisalom bin Farhan Al Saudom. 

Pritom je ponovio da zemlje Europske unije, SAD i NATO “ulažu velike diplomatske napore” kako bi se spriječio potencijalan sukob. 

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da se nastavilo povlačenje snaga u blizini Ukrajine nakon završetka vojnih vježbi, no Kijev i zapadne prijestolnice sumnjaju u tu tvrdnju. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prije sastanka ministara obrane u Bruxellesu da “za sada” ne vidi nikakve znakove deeskalacije. 

Odgovorio mu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazavši da “NATO ne vidi dobro”. 

Istovremeno, Ukrajinci su izvjesili državne zastave i intonirali himnu kako bi pokazali jedinstvo u jeku straha od ruske invazije. 


 

Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 16.02.2022.