“Volio bih vidjeti da on nekog nazove, da kontaktira svoje kolege, piše pisma, upozorava“, rekao je.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nazvao je u ponedjeljak predsjednika države Zorana Milanovića “štetočinom“ zbog spornih izjava o Ukrajini i posumnjao radi li predsjednik u hrvatskom ili nečijem tuđem interesu.

Milanović je prošli tjedan rekao da je Ukrajina korumpirana zemlja kojoj nije mjesto u NATO-u, da je bivši proruski predsjednik Viktor Janukovič zbačen vojnim udarom i da je uzrok krize na ukrajinsko-ruskim granicama unutarnja politika SAD-a.

U jeku napetosti sa Rusijom, Kijev je oštro reagirao na te izjave koje su prenijeli i svjetski mediji. 

“Mi ne znamo radi li on doista u korist hrvatskog interesa ili je nešto drugo u pitanju“, rekao je Grlić Radman na HTV-u.

“On uopće ne radi svoj posao. Izolirao je zemlju, umanjio međunarodnu poziciju Hrvatske. Jako nam šteti, štetočina je“, istaknuo je.

Dodao je da bi zbog “vulgarnog nasilja” prilikom predsjednikovih nastupa na televiziji trebalo stajati upozorenje “nije za djecu ispod 12 godina“. 

Politiku predsjednika “koji ne radi ništa“ Grlić Radman je primjenio i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj se trenutno pregovara o promjeni izbornog zakona. 

“Volio bih vidjeti da on nekog nazove, da kontaktira svoje kolege, piše pisma, upozorava“, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da je Milanović 2010. u “crvenim šuškavcima“ dao podršku Željku Komšiću, hrvatskom članu kolektivnog predsjedništva BiH koji je izabran glasovima Bošnjaka. 

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz BiH u nedjelju su završili trodnevni krug pregovora o izmjenama izbornog zakona bez konačnog sporazuma. 

Grlić Radman je rekao da su Hrvati pritom bili “najkonstruktivniji“, dajući prijedloge i pristajući na ograničene promjene ustava. 

Optužio je bošnjačku stranu da “odugovlači proces“ i da će zbog toga morati preuzeti odgovornost za “moguću radikalizaciju i destabilizaciju“. 


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 01.02.2022.