Istaknuli su namjeru jačanja suradnje u okviru EU-a, NATO-a i skupine mediteranskih zemalja MED9.

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman održao je u ponedjeljak u Barceloni bilateralni sastanak sa španjolskim ministrom vanjskih poslova Joséom Manuelom Albaresom tijekom kojeg su obojica izrazila želju za jačanjem suradnje na području gospodarstva, turizma, kulture, znanosti i tehnologije.

Ministri su se susreli navečer na marginama 6. regionalnog foruma Unije za Mediteran i 3. ministarskog sastanka EU-a i južnog susjedstva. Hrvatski ministar se ranije tijekom dana bio susreo i s jordanskim ministrom vanjskih poslova Ajmanom Safadijem s kojim je razgovarao o mogućnosti posjeta Jordanu u kojem vidi gospodarske prilike.

Grlić Radman i Albares su istaknuli namjeru jačanja suradnje u okviru EU-a, NATO-a i skupine mediteranskih zemalja MED9.

Razmijenili su mišljenja o europskoj perspektivi država jugoistočne Europe, te se složili kako mir i stabilnost na tom području “nemaju alternativu” pa da je “nužno nastaviti pružati kontinuiranu potporu tim zemljama”.

Hrvatska je u rujnu ušla u neformalni klub MED9 zajedno sa Slovenijom za što su pristanak dale sve članice tog kluba uključujući Španjolsku.

Službeni Madrid je u ponedjeljak ponovio svoju potporu ulasku Hrvatske u zonu slobodnog kretanja Schengen, u Eurozonu te u klub gospodarski razvijenih zemalja OECD.

Bio je ovo prvi susret Grlića Radmana s Albaresom koji je 12. srpnja postavljen na mjesto šefa španjolske diplomacije. Grlić Radman se u svibnju bio susreo u Madridu s tadašnjoj ministricom vanjskih poslova Aranchom González Layom.

Španjolski premijer Pedro Sánchez je pak posjetio Zagreb u listopadu što je bio prvi službeni posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj.

“Intenzivna razmjena posjeta u protekle dvije godine potvrđuje zajednički interes dviju država za podizanjem suradnje na višu razinu te želju za osnaživanjem suradnje”, poručila je hrvatska delegacija u Barceloni.

Grlić Radman je pozvao Albaresa u bilateralni posjet Hrvatskoj.

U okviru 30. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa predviđen je službeni posjet premijera Andreja Plenkovića Španjolskoj iduće godine. Tada bi i predsjednica španjolskog parlamenta Meritxell Batet trebala posjetiti Zagreb.

Ti će dolasci međutim ovisiti i o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i Španjolskoj.

Madrid će u lipnju iduće godine biti domaćin NATO sastanka na vrhu kada bi ondje trebao boraviti i predsjednik Zoran Milanović.

Grlić Radman je u ponedjeljak navečer otputovao iz Barcelone u glavni latvijski grad Rigu gdje će u utorak i srijedu sudjelovati na ministarskom sastanku u sklopu NATO-a.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 30.11.2021.