Autor: Zoran Stupar

Krunoslav Žgela (41) iz Vinkovaca ima san: otići u Zapadnu Europu i zaposliti se kao grobar. Poručuje grobarskoj konkurenciji u inozemstvu da će se požrtvovnošću i odgovornošću dokazati – gdje god otišao. A prvi izbor je Norveška.

Krunoslav sa ženom i dvije djece živi u Vinkovcima. Radi posao o kojem većina nas ne zna puno – grobar je. Vozi, vrtlari, iskapa grobove, dežura, kupi unesrećene… Kako je percpecija većine Hrvata pa tako i poslodavaca, da je riječ o poslu ‘niže klase’, Krunoslav nije zadovoljan.

– Trebao bih biti zadovoljan što u Hrvatskoj imam posao, ali smatram da moj posao nije adekvatno nagrađen. Stoga sam se odlučio otići u neku od razvijenijih država Zapadne Europe. Načelno je to Norveška, ali ne mora biti. Idem gdje mi prvo ‘prođe’ zamolba – kaže nam Krunoslav.

Svjestan je da bez znanja stranih jezika ne može uspjeti. Engleski govori dovoljno dobro da bi započeo karijeru u inozemstvu. Njemački uči, kao i norveški, koji ‘upija’ preko svih raspoloživih izvora na internetu. Krunoslav je vrlo ambiciozan i samouvjeren.

– Smatram da u tim državama nemaju baš puno kompletnih radnika koji su u stanju izvršiti i više zadataka nego je uobičajeno za jednog radnika. Vjerujem da ću se svojom požrtvovnošću i odgovornošću uspjeti dokazati ma gdje otišao – kaže.

No, ipak, realist je. Shvaća da ga nitko neće dočekati raširenih ruku i čekati samo na njega nego da će se morati dobro pripremiti i naoružati znanjem prije nego ‘zapali’ na Zapad.

– Usporedio bih to s đacima – ako su odgovorni, pripremit će se za ispite. Tako ću i ja. I nadam se uspjehu – zaključuje Krunoslav.

A mi mu želimo svu sreću.

Datum objave: 12.09.2014.