Grad Hamburg odbio je planove da u tom sjevernom lučkom gradu bude smješten jedan od četiri velika terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) koje Njemačka planira izgraditi u sklopu svojih nastojanja da prekine ovisnost o ruskom plinu.

Senat Hamburga odbacio je planove, nakon što su stručnjaci identificirali nekoliko problema s predloženom lokacijom, objavio je u petak glasnogovornik tijela za zaštitu okoliša.

Konkretno, projekt je zakompliciran postojanjem potrebe za proširenjem plovnih putova, kao i rizikom od redovitog zatvaranja plovnih kanala koje bi terminal sa sobom nosio.

Velike količine mulja morale bi se iskopati na planiranom mjestu plutajuće LNG platforme, pored napuštene elektrane na ugljen na južnom rubu grada, izvijestio je televizijski kanal NDR. Savezna vlada odbila je pomoći u financiranju ovog dijela posla.

Uz to bi rukavac rijeke Labe koji vodi do tog mjesta morao zatvarati svaki put prilikom istovara.

Hamburški senat je navodno pristao, u dogovoru sa saveznim ministarstvom gospodarstva, razmotriti mogućnost smještaja manjeg plutajućeg LNG terminala.

“Zbog znatno manje dimenzije, mnogi su izazovi manji nego što bi to bio slučaj s velikim LNG terminalom”, objavila je agencija za okoliš.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.10.2022.