Iz Hrvatske demokratske zajednice oglasili su se o financiranju predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović.

Tjednik Nacional izazvao je pravu buru u javnosti nakon što su u novom broju objavili navode kako je na jednoj večeri u Bruxellesu uz nagovor Zdravka Mamića nastala ideja o kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu države. Mamić je Grabar-Kitarović, osim nadoknade plaće, kako tvrdi Nacional, dao i 500.000 eura za kampanju kao i dodatnih 100 tisuća eura. Prema navodima navedenog medija bivša predsjednica je preko Mamićevog prijatelja nabavljala nakit.

Povodom svega putem Facebooka oglasila se i Kolinda Grabar Kitarović koja je navedene insinuacije odbacila kao lažne i zapitala se: “Kome ove objede i lažni navodi idu u korist?”

Na upit novinara vezano za te tvrdnje premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da su financije stranke, od kada je on predsjednik stranke – transparentne- Također je poručio da se za sve drugo novinari obrate HDZ-u.

Iz HDZ-a su medijima poručili kako je predsjednička kampanja njegove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović 2014. godine financirana vlastitim sredstvima kandidatkinje, prikupljenim donacijama i sredstvima stranke, koja se za te potrebe zadužila kreditom kod poslovne banke.

“Predsjednička kampanja 2014. godine kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović financirana je vlastitim sredstvim kandidatkinje, prikupljenim donacijama i sredstvima stranke, koja se za te potrebe zadužila kod poslovne banke.

Za tu prigodu otvoren je poseban račun za financiranje troškova izborne promidžbe, a cjelovito financijsko izvješće kandidatkinje je u zakonskom roku predala Državnom izbornom povjerenstvu koje na njega nakon nadzora nije imalo primjedbi”, navodi se u priopćenju:

“Popis svih donatora, a prema evidenciji među njima je bio i Zdravko Mamić koji je uplatio 18. prosinca 2014. 10.000 kuna, te 7. siječnja 2015. 10.000 kuna, o čemu su mediji već izvješćivali, sadržan je u cjelovitom izvješću o donacijama za predsjedničku kampanju i može se provjeriti u DIP-u, kao i sva ostala izvješća.”


Autor: CroExpress Datum objave: 24.03.2021.