Piše: Mirela Tučić

Da Hercegovaca danas ima svugdje u svijetu, to se već zna, kao i to da će se dokazati u svakom poslu i uspjeti u svemu čega se prihvate. No ova priča koja slijedi, a koja također govori o Hercegovcima, posebno je zanimljiva. Bračni par Kozina, Ante i Stoja, podrijetlom iz Ljubuškog, danas živi u Nürnbergu. Iz ovog malog hercegovačkog grada emigrirali su prije 4 desetljeća, a u Njemačkoj su osnovali obitelj i lijepo se snašli. Iako su prošli mnogo toga, i lijepoga i ružnoga, danas su sretni i zadovoljno uživaju u plodovima svoga rada.
Stoga kada su vidjeli svoju petoricu sinova kako skupa izlaze na teren i igraju u isto vrijeme za Croatiju Nürnberg, potekle su suze radosnice na njihovim licima dok su s ponosom gledali kako majstorski driblaju loptom.

Suze radosnice


Pero (34), Mario (33), Kristijan (30), Tomislav (29) i Marko (25) možda i nisu slični izgledom, ali vole loptu više od svega na svijetu.
Prošle sezone bili su prvi u 2. ligi regije Nürnberg, najnižem razredu njemačkog nogometa, a sad su u ligi više. ‘To je poluamaterska liga. Svi smo zaposleni. Ja sam automehaničar, Marko i Mario su kuhari, Pero radi za autotvrtku, a Kristijan je otvorio kafić u Nürnbergu’, kaže Tomislav na tečnom hrvatskom jeziku. Inače, u kući Kozina govori se, kako oni to kažu, “po naški”. Braća su i najbolji prijatelji cijeli život, a Tomislav se prisjetio kako su započeli.

‘Bila su nas petorica, taman za mali nogomet. Uvijek smo igrali zajedno. Branio je Pero, on je najstariji’, rekao je Tomislav pa nastavio: ‘Marko je fizički najslabiji, a igra napadača. Svaki put kad ga netko udari, zapamtim to pa zatim vratim’. Priznaje da je tu praksu pokupio od naših najpoznatijih nogometnih gastarbajtera, Nike i Roberta Kovača.

Datum objave: 21.06.2014.