Hrvatsko folklorno društvo “Ruža” iz Filderstadta već više od petnaest godina okuplja zaljubljenike u našu tradiciju od kojih su mnogi rođeni izvan domovine, ali svoju ljubav prema zavičaju svojih predaka i matici Hrvatskoj izražavaju kroz plesnu izvedbenu umjetnost hrvatskog folklora.

Poznati su po jednom od najvažnijih festivala koji slavi i promovira hrvatsku tradicijsku kulturu u Njemačkoj – Susreti čuvara hrvatske etnobaštine, i baš su pred neki dan najavili 9. susret koji će se 14. listopada održati u Filderstadtu.

No, nije to jedina njihova aktivnost, tako nam se javila članica Kristina Vidović i s pratiteljima Glasa Hrvatske podijelila dojmove i emocije s njihova zadnjeg nastupa u Reutlingenu: “Kako folkloraški duh nikad ne miruje, i ima se potrebu opetovano, kako plesno tako i glazbeno iskazati, tako smo 18. svibnja 2023. , u čast Republici Hrvatskoj -miloj nam domovini, spletom plesnih točaka Like, Zagorja, Linđe proveli drage nam prijatelje “Betriebsfeier Fair Energy” festivala iz Reutlingena, kroz bogatu hrvatsku kulturnu etnobaštinu i običaje.

Naime, organizatori iz Reutlingena imaju hvale vrijedan “spomendan” – svake se godine u čast određene zemlje organizira “sijelo”, tzv. predstavljanje kulturno-umjetničkog djelovanja popraćeno raznolikim i bogatim sadržajem. Ove 2023. godine gospodnje dopala je čast predstaviti široj publici Betriebsfeier Fair Energy festivala kulturnu baštinu, ples, glazbene note, sve skupine Društva od najmlađih i najslađih nam folkloraša, koji su upečatljivim igrokazima ostavili neizbrisiv trag, do veterana te time upriličili noć za pamćenje našim domaćinima i njihovim cijenjenim gostima.

Dogovoreni program bio nam je prekratak za sve ono lijepo što smo imali namjeru plesom, pjesmom i glazbom naših tamburaša “ispričati”, no ostaje nam lijepa uspomena na prekrasnu večer ispunjenu emocijama, željom i voljom da dragu nam domovinu prezentiramo u najboljem svijetlu.

U duhu folklora ćemo ovaj tekst i privesti svom svršetku, naglasivši da se svakom sljedećem projektu radujemo s velikom dozom entuzijazma i ponosa, te zahvaljujemo našim cijenjenim organizatorima na pozivu i mogućnosti da naše folkloraško umijeće prezentiramo onako kako HKUD “Ruža” zna i umije. Do idućeg susreta uz poruku :” lijepo li je Hrvat biti, Majko hvala Ti”… Vaši HKUD “Ruža” Filderstadt.”


Autor: CroExpress/Glas Hrvatske Datum objave: 22.05.2023.