PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

24.08.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(VIDEO) DODIK IZAZVAO INCIDENT PRED STRANIM DIPLOMATIMA Svi gledali u čudu, Komšić se nasmijao: 'Nema zastave!'

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

'Nema uvjeta' za održavanje sastanka.

Br. pregleda: 3364

Autor: Hina/CroExpress

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izazvao je u srijedu diplomatski skandal jer je napustio sastanak s dužnosnicima država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) uz obrazloženje kako ne želi sudjelovati na skupu na kojemu nema istaknute zastave Republike Srpske.

Dodik, te hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su članove diplomatskog izaslanstva Upravnog odbora PIC-a u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, a tamo su, sukladno uobičajenoj praksi i zakonu o zastavi, bila izvješena znakovlja države BiH.

Dodiku se to nije svidjelo i on je pred diplomatima i kolegama istupio s izjavom kako ‘nema uvjeta’ za održavanje sastanka jer tamo nema zastave entiteta iz kojega dolazi.

‘Imajući u vidu da se u ovim prostorijama nalazi zastava BiH i Federacije BiH (tražio sam) da se nađe i zastava Republike Srpske koju je potvrdio Ustavni sud BiH. Pošto ti uvjeti nisu ispunjeni, moje prisustvo nije moguće. Želim vas pozdraviti, došao sam kako biste vidjeli da ne stvaram problem. Јa ću vas pozdraviti i spreman sam s vama na razgovor bilo gdje. Јa sam u susjednom uredu’, kazao je Dodik i nakon toga napustio svečani salon državnog Predsjedništva ostavljajući u čudu okupljene diplomate koji predstavljaju najutjecajnije zapadne države

Čuđenje Dodikovim postupkom na Twitteru je podijelio i voditelj misije OESS-a u BiH Bruce Berton, koji je napisao kako je Dodik odlučio ne sudjelovati na sastanku.

Dodik je u ovom istupu poistovjetio državnu sa zastavom Federacije BiH, iako taj entitet zapravo nema svoje znakovlje, nego u službenim prigodama njegovi dužnosnici ističu državnu zastavu i grb. Zakon o zastavi BiH i poslovnik o radu Predsjedništva BiH predviđaju da se u njegovom sjedištu u svim službenim prigodama ističu samo državna znakovlja.

Upravi odbor PIC-a u Sarajevu održava redovito šestomjesečno zasjedanje kako bi analizirao stanje u BiH i dao smjernice za djelovanje visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka.

05.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.