PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.07.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

MED I MLIJEKO ILI KRUH SA SEDAM KORA? Iseljenici progovaraju o prednostima i manama života u tuđini

Dnevnik.hr screenshot

Dnevnik.hr screenshot

Unatoč mnogim lijepim pričama koje vas mogu nagnati da i sami pakirate kofere, postoji i mnogo dokaza da život u iseljeništvu nije samo med i mlijeko.

Autor: Dnevnik.hr

Svjedoci smo sve većeg iseljavanja Hrvata iz domovine u potrazi za boljim životom. Mnogi od njih trbuhom za kruhom, ali i zbog većih profesionalnih izazova, svoj novi dom pronalaze u Njemačkoj. Teku li Hrvatima u iseljeništvu samo med i mlijeko ili je i to kruh sa sedam kora?

Frankfurt je poslovno-financijski centar Njemačke i procjenjuje se da ovdje živi 20.000 Hrvata. Jedan od njih je i Dragan. Gotovo cijeli život živi u Njemačkoj, no hrvatski govori besprijekorno.

‘Kod kuće se pričalo samo hrvatski i nikakav drugi jezik. Moji roditelji su umrli oboje i nisu naučili pravo njemački kako je trebalo... To nam je bila nada i želja da se vratimo jednog dana vratimo u domovinu ali to se nije desilo’, govori Dragan Šandrk, suvlasnik zubotehničarskog laboratorija.

Doktor medicinskih znanosti Nikola Zebić otisnuo se u njemački Bayreuth. Vrhunski urolog, podrijetlom iz Kostajnice, ima na raspolaganju opremu i uvjete o kakvim kolege u domovini mogu samo sanjati.

‘Ovdje imam najsuvremenije moguće instrumente koji postoje. Uopće nije problem, sve novo što dođe na tržištu to bolnica nabavi i na taj način puno olakša rad’, govori o sjajnim uvjetima Nikola Zebić koji radi kao liječnik u urološkoj klinici.

Unatoč mnogim lijepim pričama koje vas mogu nagnati da i sami pakirate kofere, postoji i mnogo dokaza da život u iseljeništvu nije samo med i mlijeko.

‘Mi živimo ovdje da radimo. To je stvarno čudna priča, ne znam gdje je granica. Moj brat uvijek kaže, on je isto samostalan, građevinar je, ovdje u Njemačku kad dođeš to je isto kao neka centrifuga, kad upadneš u nju sve te više i više vuče’, govori Dragan Šandrk, suvlasnik zubotehničarskog laboratorija.

Sve više i više ih s godinama vuče želja za povratkom u domovinu.

‘Kad sletim na aerodrom u Splitu ili Dubrovniku meni dođe kao pokojnom papi da poljubim tu zemlju! Stvarno, i već mi se svi rugaju jer ja kad vidim naše nebo, svoju rodbinu kad sretnem, prijatelje, to je tolika izmjena ljubavi da sam i nakon 45 godina presretna vratit se’, u zanosu govori Karolina Martinović, glasnogovornica Hrvatske noći u Frankfurtu.

07.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.