PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.07.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NE PROPUSTITE U nedjelju se prikazuje novi film o Stepincu koji će srušiti desetljeća komunističkih laži

Foto: IKA

Foto: IKA

Varaždinski biskup Josip Mrzljak govoreći na pretpremijeri filma istaknuo je kako je prošlo puno vremena od života kardinala Alojzija Stepinca te se nada kako će ovaj film dati jedno novo svjetlo.

Br. pregleda: 4730

Autor: IKA/CroExpress

Dokumentarni film 'Alojzije Viktor Stepinac' bit će prikazan u nedjelju, 10. veljače na Stepinčevo, u 20.05 na Prvom programu HTV-a. U četvrtak, 7. veljače, zatvorena pretpremijera je održana u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Na zatvorenoj pretpremijeri u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Hrvatske radiotelevizije sudjelovali su autori filma, njegovi protagonisti te uzvanici.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak
govoreći na pretpremijeri filma istaknuo je kako je prošlo puno vremena od života kardinala Alojzija Stepinca te se nada kako će ovaj film dati jedno novo svjetlo.

‘Izgovoreno je puno kleveta i laži na račun hrvatskog blaženika. Te laži su se širile desetljećima za vrijeme komunističkog sustava. Potrebno je to sve razotkriti i govoriti istinu. Teško to ide jer puno se dosad naslagalo o tom vremenu i tom čovjeku’, istaknuo je biskup Mrzljak.

Nadodao je kako je i papa Franjo poručio kako se nada da će se što prije rasvijetliti istina o blaženom Stepincu kako bi ga se proglasilo svetim.

‘Vjerujem kako će i ovaj film u tom smjeru još više biti svjetlo onoga vremena, ali i vremena do danas’, poručio je varžadinski biskup Josip Mrzljak.

Urednik i scenarist Niko Kostanić zahvalio je svim suradnicima u filmu koji sadrži dokumentarne i igrane scene.

‘Što se tiče samog sadržaja filma koji se bavi čitavim životom kardinala Stepinca, temeljno pitanje filma je li blaženik mogao napraviti više za vrijeme Drugog svjetskog rata te je li mogao spasiti više ljudi’, poručio je Kostanić.

Narator u filmu je glumac Dragan Despot, a ulogu kardinala Stepinca u igranim scenama dokumentarno igranog filma glumi šibenski bogoslov Ante Vrcić. 

U filmu su o blaženom Stepincu govorili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, prefekt Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života kardinal Joao Braz de Aviz, varaždinski biskup Josip Mrzljak, požeški biskup Antun Škvorčević, slavonski episkop Jovan Ćulibrk, postulator kauze mons. Juraj Batelja, svjedoci blaženikova života te mnogi povjesničari.

08.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.