PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.06.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

BIZARNO Hrvatska državljanka ne može normalno ući u Hrvatsku iz BiH s važećom putovnicom, prijetili joj ogromnim kaznama

Ilustracija (foto: CroExpress)

Ilustracija (foto: CroExpress)

U PU splitsko-dalmatinskoj kažu da je to 'pitanje pojedinca na granici'.

Br. pregleda: 5194

Autor: Slobodna Dalmacija/CroExpress

Iako je hrvatska državljanka, Maja Marković-Šimić iz Zenice ne može ući u Hrvatsku bez problema. Kako piše Slobodna Dalmacija, iskusila je to nedavno na našoj granici.

Naime, Maja Marković je nakon što se udala svome djevojačkom prezimenu dodala prezime svoga supruga Gorana – Šimić. Da bi to učinila, morala je zatražiti izradu nove domovnice, što je ona i napravila u veleposlanstvu RH u Sarajevu.

– I tu nastaje problem. Nakon što sam podnijela zahtjev za novu domovnicu, htjela sam prije neka dva tjedna ući u RH sa svojim svekrom, koji je imao pregled u Splitu. I krenuli smo prema GP-u Kamensko, gdje smo ‘naletjeli’ na graničnog policajca koji je bio, moram to istaknuti, vrlo bezobrazan, otresit i bahat i koji se prema meni ponašao kao prema nekoj kriminalki.

Dala sam mu dokumente, odnosno ‘staru’ putovnicu koja vrijedi do 2021. godine. No, kada je revni policajac na granici ‘udario’ po kompjutoru, vidio je da su u izradi moji novi dokumenti u veleposlanstvu u Sarajevu. Tada mi je rekao da to nisu valjani dokumenti i da ja ne mogu ući u RH.

Ja sam mu pokazala i vjenčani list i tu putovnicu gdje je moja slika i gdje jedino nema dodanog prezimena moga supruga. Imao je i JMBG, ali me nije htio pustiti. Čak mi je rekao da će me kazniti s četiri i pol tisuće kuna jer nemam valjane dokumente – kazuje Maja Marković-Šimić.

I tako se žena ‘prepirala’ s policajcem dok se on ipak nije smilovao i pustio je u RH.

– Istina je, pustio me u RH, ali mi je naglasio, ako još jednom pokušam prijeći granicu, da će me kazniti s devet tisuća kuna kazne. Ušli smo u RH, otišli u Split, gdje mi se svekar pregledao i vratili sutra u BiH. Samo se nismo vraćali preko GP-a Kamensko, nego preko GP-a Aržano, gdje mi nitko od graničnih policajaca nije stvarao probleme – reći će Maja.

Ona ne shvaća zašto ne može ući u RH ako ima valjanu hrvatsku putovnicu.

– Na njoj se vidi moja slika, koja potvrđuje da sam to upravo ja i nitko drugi. Osim toga, imam i bosanskohercegovačku osobnu iskaznicu s kojom ne mogu u RH, ali zato mogu u Srbiju.

Izgleda da sam ‘pogriješila’ što sam djevojačkom prezimenu htjela dodati prezime svoga supruga. To se policajcu na granici očito nije svidjelo. Do prije tih 15-ak dana nikad nisam imala problema s nijednim graničnim policajcem, kako onima s bosanskohercegovačke, tako i onima s hrvatske strane – kazuje Maja.

Da je ona dala izraditi novu domovnicu, koja je preduvjet za novu putovnicu, vidjeli su do sada na svim graničnim prijelazima preko kojih je ulazila u RH.

– I nitko mi nikada nije radio probleme. Evo, sada moram ići službeno u Zagreb i iz straha to ne mogu napraviti jer ne znam hoće li me neki revni policajac zaustaviti na granici i naplatiti mi kaznu od četiri i pol ili devet tisuća kuna. Osjećam se kao zatvorenica koja oko noge ima onu narukvicu kojom prate kriminalce, jer ne smijem iz BiH izići u Hrvatsku – govori Maja.

Novu domovnicu je dala izraditi u veleposlanstvu RH u Sarajevu.

Na domovnicu moram čekati četiri i pol do pet mjeseci i ja za cijelo to vrijeme ne smijem ‘mrdati’ iz BiH, jer dok nju ne dobijem, ne mogu izraditi putovnicu. Sada mi je svekra u Split kod doktora vozio otac jer ja ne smijem.

Zamislite da uđem u RH, da me granični policajac pusti i da onda po povratku u BiH opet naiđem na ‘revnog’ policajca koji me ne želi pustiti u BiH, gdje živim. Što bih onda radila? Znači, svaki moj prelazak u Hrvatsku ili iz Hrvatske u BiH je rizik za mene i moju obitelj.

Moram napomenuti da se ‘revni’ policajac na granici pozivao na članak 39. Zakona o putnim ispravama, gdje se navodi da ako se neka činjenica u putovnici promijenila, da dotadašnja putovnica nije valjana. A u članku 40. istog Zakona se navodi da je RH dužna osobne dokumente izdati u roku od 48 dana – kazuje Maja.

U BiH su Maji dali sasvim drukčije upute.

– U ispostavi hrvatskog veleposlanstva u Vitezu rekli su mi da granicu mogu prijeći s postojećom, odnosno ‘starom’ putovnicom, dok mi nova ne bude zgotovljena. A kad dođem na granicu, onda mi rade probleme. Pa tko je ovdje lud? – pita se Maja.

U PU splitsko-dalmatinskoj kažu da je to 'pitanje pojedinca na granici'. ' Ako ta osoba koja izrađuje nove dokumente jasno i nedvosmisleno može dokazati da je to upravo ona, onda bi policajac morao biti malo fleksibilniji i takvu osobu, koja je uz to još državljanin RH, pustiti u Hrvatsku, ali uz opomenu da što prije dobije nove dokumente', navode.

10.04.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.