PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

BRANJE ŠPAROGA U NJEMAČKOJ Iscrpljujuć je posao: 'Leđa me bole, a ruke su teške'

schwetzingen-839476_1920

schwetzingen-839476_1920

Novinar Gall je radio zajedno s 50-ak drugih radnika, koji dolaze iz Poljske, Hrvatske, Rumunjske, Mađarske.

Br. pregleda: 4536

Autor: CroExpress

Novinar Stuttgarter Nachrichtena Sebastian Gall okušao se u branju šparoga, poslu kojeg u Njemačkoj uglavnom obavljaju stranci. Nakon što je odradio nekoliko sati, zaključio je da je riječ o teškom poslu koji zaslužuje poštovanje.

Gall je radio zajedno s 50-ak drugih radnika, koji dolaze iz Poljske, Hrvatske, Rumunjske, Mađarske. Na početku radnog dana, u svitanje zore, dovezeni su kombijem do polja. Ondje su radnicima očitani čipovi kako bi se registriralo kad su počeli s poslom. 'Naoružani' su nožem i alatom u obliku jajeta kojim se šparoge režu i vade iz zemlje.

'Nakon pola radnog dana, bole me ruke', piše Gall. Posao je, piše, vrlo težak. U 10 sati dočekao je pauzu. Podijeljeni su sendviči i poslužena kava. Sretan je što može sjesti.

Nadzornik mu je bio Hrvat – Matej. On je prikupljao pune košare. Radnici koji uberu najviše mogu zaraditi do 600 eura bonusa za tri mjeseca. Oni koji uberu najmanje imaju tjedan dana da poboljšaju rezultat ili ih se šalje kući.

U 12:15 došlo je vrijeme ručka. Novinar SN-a završava svoju smjenu prije ostalih. 'Leđa me bole, a ruke su teške', piše on i zaključuje da je riječ o poslu koji zaslužuje svako poštovanje.24.04.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.