PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NJEMAČKI SUPERMARKETI POGOĐENI SKANDALOM Lopovska banda im prodala milijune litara lažnog maslinovog ulja

Foto: wish.hr

Foto: wish.hr

Svakih 15 dana, kriminalna organizacija poslala je u Njemačku 23.000 litara krivotvorenog maslinovog ulja.

Br. pregleda: 1604

Autor: CroExpress

Uz pomoć međunarodnih istražitelja dolijala je skupina krivotvoritelja maslinovog ulja, koja je navodno prodavala velike količine ekstra djevičanskog maslinovog ulja u Njemačkoj i Italiji, kako su u utorak izjavili tužitelji u talijanskom gradu Foggie i pravosuđe Eurojusta. Izdana je potjernica za 24 osumnjičene osobe. Dvije od njih podignute su u Njemačkoj protiv dvojice Talijana, rekao je Eurojust.

Prema talijanskim istražiteljima, osumnjičenici su navodno miješali sojino ili suncokretovo ulje s različitim tvarima - poput klorofila i beta-karotena - kako bi izgledale kao ekstra djevičansko maslinovo ulje. Takvo ulje, tada su prodavali supermarketima. Najviše su se opskrbljivali restorani i trgovine u Stuttgartu, Frankfurtu i Berlinu, kao i restorani i supermarketi diljem Italije, izvijestio je Eurojust. Svakih 15 dana kriminalna organizacija poslala je u Njemačku 23.000 litara krivotvorenog maslinovog ulja.

Više od milijun litara maslinovog ulja godišnje je lažirano

Osumnjičeni su optuženi za članstvo u jednoj takvoj zločinačkoj organizaciji, trgovini ljudima i krivotvorenju.

Tijekom istrage, koja traje još od 2015. godine, zaplijenjeno je više od 150.000 litara ulja. Svake godine, osumnjičeni su kupili više od milijun litara jeftinijeg ulja da bi ga falsificirali i prodali za znatno višu cijenu. U svakoj godini, mogli su ostvariti milijune profita, kazali su talijanski istražitelji.

Mlijeko, med, kava ili sir također su bili i jesu 'hrana osjetljiva na krivotvorenje'. Zbog dugih lanaca opskrbe u zemlji i inozemstvu, često je teško pronaći počinitelje.

Skupina koja je sada ugašena mogla je dugo vremena raditi nesmetano, jer se oslanjala na 'ne osobito strogi' zakon o pojedinačnim kaznenim djelima koji uključuju trgovinu krivotvorenim uljem, rekao je Eurojust.


14.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.