PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.07.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

RADI KONTROLE ISELJENIKA POVEZUJU SE MUP I HZZO Optužuju Hrvate koji rade u Njemačkoj i Irskoj da varaju sustav osiguranja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Identifikacija osoba s dvostrukim osiguranjem.

Br. pregleda: 5078

Autor: CroExpress

Nakon što je Hrvatska udruga ugovornih ordinacija izišla u javnost s procjenama da je 330.000 osoba koje su se iselile iz Hrvatske zadržalo zdravstveno osiguranje na koje ostvaraju pravo preko HZZO-a te ga koriste što osobno što posredovanjem rodbine i znanaca, pokrenuo se val nezadovoljstva. 
Kako građana tako i liječničke struke, koja zahtijeva da se pronađe način sustavne kontrole takvih slučajeva

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje tada su najavili aktivaciju sustava Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI), koja bi, na europskoj razini, trebala pomoći u kontroli osiguranika. EESSI bi tako u praksi trebao olakšati i ubrzati razmjenu podataka između država članica EU-a, a osobito pozitivan učinak od njega se u Hrvatskoj očekuje upravo u području transparentnosti oko pripadnosti samom sustavu osiguranja pojedine članice. Stoga se smatra da će razmjena podataka preko sustava EESSI olakšati identifikaciju osoba s dvostrukim osiguranjem te dovesti do raščišćavanja nastale situacije. 

U iščekivanju aktivacije EESSI-ja, u tijeku je tehničko povezivanje odnosno izrada servisa između HZZO-a i MUP-a, piše Glas Slavonije.  

'U skladu sa Sporazumom o poslovnoj suradnji radi pristupa podacima, koji je sklopljen između HZZO-a i MUP-a, HZZO će se spajati na web-servis MUP-a radi uvida u službene podatke o prebivalištu i boravištu za hrvatske državljane te odobrenom stalnom i privremenom boravku u Republici Hrvatskoj za strance, a koji su HZZO-u potrebni za utvrđivanje statusa osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju, provedbu prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja te prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora, za što je ovlašten Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama', poručuju iz HZZO-a.  

No i naglašavaju da, sukladno s europskim pravnim propisima, formalna odjava prebivališta u jednoj državi članici te prijava prebivališta u drugoj članici nije preduvjet za ostvarivanje prava na obvezno zdravstveno osiguranje u drugoj državi članici. Stoga su odgovornost i obveza odjave sa zdravstvenog osiguranja u državi članici iz koje se osoba iseljava uvijek primarno na samoj osiguranoj osobi.  

Podsjetimo, iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija tvrde kako iseljenici varaju sustav zdravstvenog osiguranja

'Dvije trećine građana koji su otišli iz Hrvatske raditi u inozemstvo i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje, prijatelji i rođaci ih prijavljuju svaki mjesec na Zavodu za zapošljavanje i podižu im lijekove, koje šalju autobusom u Austriju, Njemačku, Irsku. U Hrvatsku se vraćaju trudnice radi kontrole trudnoće, kronični bolesnici, odnosno njihovi bližnji, po lijekove dolaze kao da borave u Hrvatskoj i da su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje', poručili su nedavno iz Udruge.

15.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.