PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

PONOVO OPTUŽBE PROTIV HRVATSKE Švicarski TV novinari snimili hrvatsku policiju kako nezakonito protjeruje migranate na zelenoj granici s BiH

Foto: Screenshot/SRF

Foto: Screenshot/SRF

Afganistanska obitelj s malom djecom kazala je, kako su ih u šumi zaustavili hrvatski policajci. 'Pokazali su nam pištolje i rekli: Stop! Bili smo prestravljeni i plakali', reklo je najstarije dijete.

Autor: CroExpress

Hrvatska ilegalno vraća izbjeglice u Bosnu na zelenoj granici i time krši EU i međunarodno pravo, pišu strani mediji.

Ova radnja se odvija na napuštenom graničnom teritoriju u sjevernoj Bosni, krajem travnja. Iz šume izlaze uniformirani hrvatski policajci, i migranti, njih oko 30-tak natovareni su prepunim ruksacima i pokrivačima. U pratnji policije  idu prema granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Policijski dužnosnici se zaustavljaju i pokazuju rukom na granicu, grupu šalju u Bosnu, javlja švicarski SRF.

Ono što izgleda kao granična migracija na Balkanu jest ilegalno protjerivanje izbjeglica. Novinari švicarskog 'Rundschau' dokumentirali su četiri tzv. Push-back-a u dva dana i četiri akcije protjerivanja oko 70 osoba, uglavnom iz Pakistana, Alžira i Afganistana.

Reporteri 'Rundschau-a' mogli su razgovarati s pogođenim migrantima.

Većina protjeranih je izvijestila da ih je hrvatska policija vratila u Bosnu na zelenoj granici bez ikakvog postupka i objašnjenja, neki svjedoče da su ih hrvatski dužnosnici čak tukli i prijetili.

Jedan mladi pakistanac je izjavio sljedeće: 'Pokupili su nas u šumi, sve nas smjestili u kombi i odvezli ravno do granice. Putovanje je trajalo oko dva sata. Tada su nam uništili mobitele i palicom nas udarali sve do Bosne. Novac nam je ukraden'.

Ova i slična izvješća o navodnim brutalnim postupcima hrvatskih graničara dokumentiraju i nevladine organizacije više od godinu dana.

Zahtjevi za azilom -  ignorirani

Afganistanska obitelj s malom djecom govori kako su ih u šumi zaustavili hrvatski policajci. 'Pokazali su nam pištolje i rekli: Stop. Bili smo prestravljeni i plakali', reklo je najstarije dijete. Kada je obitelj tražila azil, dužnosnici su se nasmijali i rekli da će dobiti 'bosanski azil'.

Rundschau je razgovarao s više od stotinu drugih migranata i izbjeglica. Svi su izjavili da su spriječeni u traženju azila u Hrvatskoj.

András Léderer iz Mađarskog helsinškog odbora (HHC) govori o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava. Moguća repatrijacija migranata uvijek zahtijeva službeni postupak - čak i ako su ilegalno prešli zelenu granicu. Svaka osoba mora biti saslušana pojedinačno, njegov slučaj mora biti pojedinačno i provjeren.

No, videozapisi jasno pokazuju da je riječ o kolektivnom protjerivanju, što je u potpunosti nezakonito. Neslužbeno protjerivanje preko zelene granice s BiH, i još bez prisustva bosanskih vlasti, jasno je kršenje graničnog sporazuma, javlja ovaj švicarski radio i TV medij.


15.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.