PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

IZBORI ZA ZASTUPNIKE U EU PARLAMENTU Ukupno 119 biračkih mjesta za Hrvate izvan Hrvatske, evo gdje ćete moći glasovati

Foto: Hina

Foto: Hina

Najviše biračkih mjesta za dijasporu do sad.

Autor: CroExpress/Hina

Osim u Hrvatskoj, dvanaest hrvatskih zastupnika za Europski parlament birat će se i u inozemstvu, u 46 država na 119 biračkih mjesta, a trećina njih, odnosno 41 je u Bosni i Hercegovini

U odnosu na 2014., kada se za hrvatske europarlamentarce u BiH moglo glasovati na samo deset biračkih mjesta, za desetak dana to će se moći učiniti na njih čak 41 - na osam u Sarajevu, 15 u Mostaru, na po dva u Banjoj Luci i Tuzli te na četiri biračka mjesta u Livnu i na deset u Vitezu, gradovima u kojima su nedavno otvoreni hrvatski konzulati.  

S osam na 13 povećan je i broj biračkih mjesta u Saveznoj Republici Njemačkoj - po tri će biti otvorena u Stuttgartu i Münchenu, po dva u Berlinu, Düsseldorfu i Frankfurtu, a jedno u Hamburgu. U odnosu na izbore prije pet godina, s dva na četiri povećan je broj biračkih mjesta u Srbiji - po dva će se otvoriti u Beogradu i Subotici, a umjesto na jednom hrvatski europarlamentarci u Austriji će se birati na dva biračka mjesta, oba u Beču u hrvatskom veleposlanstvu

U Australiji će se moći glasovati na četiri biračka mjesta (Sydney, Canberra, Melbourne i Perth), na isto toliko u Sjedinjenim Američkim Državama (Washington, Chicago, Los Angeles, New York), na tri u Italiji (Rim, Milano, Trst), na po dva u Švicarskoj (Bern, Zurich), Kanadi (Ottawa, Mississauga), Crnoj Gori (Podgorica, Kotor) itd. Biračkim mjestima u inozemstvu treba dodati i dva biračka mjesta u Afganistanu te po jedno u Libanonu i Poljskoj na kojima mogu glasovati hrvatski vojnici u međunarodnim mirovnim misijama. 

Građani Europske unije izlaze na izbore od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta za sljedećih pet godina. U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

15.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.