PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ANGELA MERKEL 'Mnogi se brinu za Europu, tako i ja.' I potaknula nagađanja o odlasku na visoku dužnost u EU

Foto: World Economic Forum

Foto: World Economic Forum

'Ne mogu si zamisliti da Angele Merkel uskoro nestane s političke scene', rekao je Juncker krajem travnja u razgovoru za njemačku medijsku grupu Funke.

Autor: CroExpress/Hina

'Mnogi se brinu za Europu, tako i ja. Iz toga proizlazi pojačani osjećaj odgovornosti da se zajedno s drugima brinem o sudbini ove Europe', rekla je njemačka kancelarka (Kršćansko-demokratska unija, CDU) u razgovoru za dnevnik Süddeutsche Zeitung, koji je istodobno bio objavljen u nekoliko vodećih europskih dnevnika.

Predstavnik konzervativnog krila CDU-a Alexander Mitsch izrazio je u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk potrebu da nakon europskih izbora dođe do 'političke obnove' unutar CDU-a.

Odlazak Angele Merkel na neku visoku dužnost unutar Europske unije bi, po mišljenju Mitscha, podržao ove promjene.


Merkel je u prosincu prošle godine odstupila s dužnosti predsjednice CDU-a, koju je preuzela Annegret Kramp-Karrenbauer, ali je najavila kako namjerava ostati na poziciji kancelarke do kraja izbornog razdoblja 2021.

Njemačka kancelarka je, međutim, tada najavila kako nakon 2021. neće preuzeti političke dužnosti 'ni u Njemačkoj niti u Europskoj uniji'.


Unatoč tomu, Angela Merkel se već neko vrijeme spominje kao moguća nasljednica predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Aktualni predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u jednom je nedavnom intervjuu izjavio kako smatra mogućim da Merkel nakon odlaska s dužnosti njemačke kancelarke preuzme neku vodeću poziciju u Europskoj uniji.

16.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.