PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

21.08.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

RODITELJI I KATOLIČKE MISIJE U ISELJENIŠTVU OPREZ Ne objavljujte fotografije svetih pričesti i krizmi na internetu

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Ovdje se radi o primjeru u kojem se nezakonito proslijeđuju fotografije djece trećim osobama i javno objavljuju bez pismene suglasnosti djece i roditelja.

Autor: CroExpress

U posljednje vrijeme se na društvenim mrežama i nekim portalima bez razmišljanja objavljuju i dijele fotografije djece sa prvih pričesti i krizmi.

Ovdje se radi o primjeru u kojem se nezakonito proslijeđuju fotografije djece trećim osobama i javno objavljuju bez pismene suglasnosti djece ili skrbnika djece, odnosno roditelja, i time izravno dolaze u 'sukob' sa Pravilnikom o zaštiti podataka i privatnosti na internetu.

Zaštita privatnosti djece goruća je tema o kojoj roditelji baš i ne razmišljaju.

'Zakon je tako formuliran da nema apsolutno nikakve razlike je li kazneno djelo počinio roditelj, skrbnik ili netko treći. Odnosi se na sve', kaže odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko.

Europsko zakonodavstvo izuzetno štiti djecu, ali i osobne podatke, pa je u Francuskoj roditeljima zapriječena novčana kazna od 350 tisuća kuna ili godine zatvora ako bez pristanka djeteta objave fotografiju koja bi mogla narušiti njegovu privatnost.

Poanta ovog Zakona je da roditeljima objasni kako nijedan podatak o svojoj djeci - ime i prezime, fotografiju ili drugu informaciju koja otkriva identitet - ne smiju objaviti na internetu  bez njegova izričita pristanka. Jer, na kraju krajeva, i dijete je osoba, koja ima pravo na privatnost, na što mnogi roditelji često ne misle ili zaborave. 

Na temelju svega navednog, molimo roditelje i voditelje katoličkih misija u iseljeništvu da nam uz fotografiju djece prvopričesnika i krizmanika, dostave i ovjerenu prismenu suglasnost. Zahvaljujemo na razumijevanju.


21.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.