PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.06.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HRVATICA S IRSKOM ADRESOM 'Prvih nekoliko mjeseci sam svakih nekoliko dana plakala u četiri zida svoje sobe'

Ilustracija (foto: Pixabay)

Ilustracija (foto: Pixabay)

Iz Hrvatske je otišla u Cork, u Irskoj.

Autor: CroExpress/Zadarski list

Prvih mjeseci sam svakih nekoliko dana plakala u četiri zida svoje sobe. Užasno mi je nedostajao sin, ali sam pokrivala sve troškove i vraćala kredit u Hrvatskoj, ispričala je za Zadarski list 46-godišnja Splićanka Snježana Boban koja je prije četiri godine došla živjeti u Cork, drugi najveći grad u Irskoj, smješten na jugu zemlje, u kojem je nakon Dublina i najviše Hrvata, svakim danom sve više.

Prije nekoliko mjeseci Hrvati iz Corka Jutarnjem su se požalili što nemaju učitelja koji bi djeci predavao materinji jezik. Do danas se ništa nije promijenilo. 

Povremeno u Cork dođe misu održati svećenik iz Hrvatske katoličke misije u Dublinu koja je, premda je čini jedan čovjek, jedina hrvatska organizacija u Irskoj u kojoj živi oko 20.000 Hrvata. Njih 60 posto je u dobi između 25 i 44 godine. 

Mnogi biraju Cork jer su troškovi stanovanja niži nego u Dublinu premda za skromnu sobu treba izdvojiti oko 500 eura. Mnogi Hrvati dijele sobe i stanove.  

'U Irskoj se zakoni poštuju. Prekovremeni rad je plaćen, plaća stiže u minutu, a poslodavac cijeni radnika… Hrvata ima na svakom uglu. Irci već znaju koliko smo vrijedni radnici pa je lakše naći posao. Oduševljeni su našim poznavanjem engleskog. Da je savršeno - nije. Idealno bi bilo živjeti u Hrvatskoj sa svojom obitelji i prijateljima u uređenoj državi kakva je Irska', govori Snježana Boban. 

'I sad kada se sjetim odlaska, doslovno me svaki dio tijela zaboli. Žena s 42 godine sama s dva kofera odlazi u nepoznatu daleku zemlju. Isprintala sam hrpu CV-a i danima obilazila agencije za zapošljavanje i dućane. Nakon dva tjedna sam dobila posao u McDonalds’u, a tri tjedna poslije u službi za korisnike jedne tvrtke. Upoznala sam ubrzo nekoliko Hrvata. Jedan hrvatski par me primio da živim kod njih kada sam ostala bez smještaja i nisam uspjela ništa drugo naći te sam završila na ulici s 39,5 temperaturom', nastavlja dalje Snježana. 

Ističe da najveći problem u Irskoj predstavlja smještaj. 

'Smještaj je najveći trošak. Velika je potražnja, mala ponuda, a da ne pričam o kvaliteti stanova. Mnogi mladi dijele smještaj s 5, 6 i više ljudi. Ja to u svojim godinama nisam mogla', zaključuje Snježana.

21.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.